Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γονίδιο που συνδέεται με τις καταχρήσεις προδιαθέτει και για παχυσαρκία

Γονίδιο που συνδέεται με τις καταχρήσεις προδιαθέτει και για παχυσαρκία

Ένα γονίδιο που εκφράζεται στον εγκέφαλο και έχει συνδεθεί με την κατάχρηση ουσιών φαίνεται ότι αυξάνει και την πιθανότητα παχυσαρκίας, αποκαλύπτουν γενετικές αναλύσεις σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Τα άτομα που φέρουν την «ελαττωματική» ποικιλία αντιμετωπίζουν έως και 15% μεγαλύτερο κίνδυνο

36

Ένα γονίδιο που εκφράζεται στον εγκέφαλο και έχει συνδεθεί με την κατάχρηση ουσιών φαίνεται ότι αυξάνει και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, αποκαλύπτουν γενετικές αναλύσεις σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Η συγκεκριμένη ποικιλία του γονιδίου NRXN3 στην οποία αναφέρεται η νέα μελέτη είχε παλαιότερα συνδεθεί με τον εθισμό στο αλκοόλ και την κοκαΐνη και γενικά με την κατάχρηση ουσιών.

Τα άτομα που φέρουν την εν λόγω ποικιλία αντιμετωπίζουν και 10 με 15 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τους ανθρώπους που φέρουν άλλες ποικιλίες του ίδιου γονιδίου, διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιεσίβα στη Νέα Υόρκη.

Η «ελαττωματική» ποικιλία του NRXN3 υπήρχε στο 20% των 31.000 ατόμων Ευρωπαϊκής καταγωγής που εξετάστηκαν στη νέα μελέτη.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS Genetics.

Γονίδια, περιβάλλον και εγκέφαλος

Το NRXN3 είναι το τρίτο γονίδιο που ανακαλύπτεται ότι επηρεάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Όπως και τα άλλα δύο γονίδια, το NRXN3 είναι ενεργό κυρίως στον εγκέφαλο.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η παχυσαρκία είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό, ωστόσο τα συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με αυτή ήταν δύσκολο να ανακαλυφθούν» σχολιάζει ο Δρ Κάπλαν, επικεφαλής της μελέτης.

«Πολλοί παράγοντες -το είδος και η ποσότητα της τροφής, η σωματική άσκηση και ο μεταβολισμός των τροφών, για παράδειγμα- επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος του σώματος. Οπότε αναζητούμε γονίδια τα οποία θα μπορούσαν να παίζουν ένα μικρό ρόλο σε μια περίπλοκη κατάσταση» διευκρινίζει ο ερευνητής.

«Δεδομένου ότι στην παχυσαρκία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι έρευνες όλο και περισσότερο δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ σημαντικός στην εμφάνισή της» σχολιάζει.

«Παρόλο που δεν διαθέτουμε δεδομένα που να υποδεικνύουν μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στην κατάχρηση ουσιών και την παχυσαρκία, μπορούμε έμμεσα να συμπεράνουμε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσά τους, επειδή τα δύο αυτά χαρακτηριστικά έχουν κοινό αυτό το γονίδιο» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο