Η φυτοφαγία φαίνεται να παράσχει προστασία έναντι του καρκίνου
Λονδίνο: Η δίαιτα χορτοφαγίας ενδεχομένως να συντελεί στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Λονδίνο: Η δίαιτα χορτοφαγίας ενδεχομένως να συντελεί στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τιμ Κι ανέλυσαν στοιχεία από 52.700 άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δεν έτρωγαν κρέας είχαν σημαντικά λιγότερους καρκίνους από όσοι έτρωγαν κρέας.
Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν η παρατήρηση ότι υπήρχε υψηλό ποσοστό ορθοκολικού καρκίνου, μορφή καρκίνου που έχει σχετιστεί με το κρέας, μεταξύ των χορτοφάγων.
Αν και συστήνεται η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου και άλλων παθήσεων, υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία για την δίαιτα φυτοφαγίας.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν λοιπόν σε άνδρες και γυναίκες 20-89 ετών που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από την δεκαετία του ’90 στη Μ. Βρετανία.
Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε καταναλωτές κρέατος, καταναλωτές ψαριών και σε φυτοφάγους.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης αναφέρθηκαν λιγότεροι καρκίνοι απ’ τους αναμενόμενους, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, πιθανόν επειδή ήταν υγιέστεροι οι συμμετέχοντες από τον μέσο άνθρωπο.
Αλλά καταγράφηκε και σημαντικά μειωμένη συχνότητα όλων των καρκίνων μεταξύ των καταναλωτών ψαρικών και των χορτοφάγων συγκριτικά με τους λάτρεις του κρέατος.
Για τον ορθοκολικό καρκίνο ωστόσο, η τάση ήταν αντίστροφη στους φυτοφάγους με υψηλότερη συχνότητα της πάθησης, συγκριτικά με τις άλλες δύο ομάδες.
Το εύρημα προκάλεσε την έκπληξη των επιστημόνων, καθώς έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερα στοιχεία που συσχέτιζαν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος με τον ορθοκολικό καρκίνο.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για την διευκρίνιση των συσχετισμών μεταξύ διατροφής και καρκίνου, αλλά τέτοιες έρευνες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν.