Οι μεγάλες μερίδες φαγητού ένοχες για παχυσαρκία, καρκίνο
Λονδίνο: Οι μεγάλες μερίδες φαγητού δεν αυξάνουν μόνο την πιθανότητα εκδήλωσης παχυσαρκίας αλλά και τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, όπως προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές του International Obesity Task Force.
Λονδίνο: Οι μεγάλες μερίδες φαγητού δεν αυξάνουν μόνο την πιθανότητα εκδήλωσης παχυσαρκίας αλλά και τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο, όπως προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές του International Obesity Task Force.
Οι μερίδες του παρεχόμενου φαγητού, είτε πρόκειται για εστιατόρια, είτε για τις συσκευασίες των τροφίμων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας.
Η «μόδα» των μεγάλων μερίδων πρωτοεμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 64% των κατοίκων είναι υπέρβαροι και το 30% παχύσαρκοι και στη συνέχεια επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα εν λόγω κρούσματα παχυσαρκίας εγκυμονούν τον κίνδυνο προσβολής από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί ερευνητές, με δεδομένο ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης της νόσου.
«Από το 1982 έως σήμερα έχει αυξηθεί το μέγεθος και η ποσότητα σε πλήθος τροφών, όπως στα χάμπουργκερ, στο ψωμί, στα ζυμαρικά και στα γλυκά, και μάλιστα σε ποσοστά που αγγίζουν έως και το 500%», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι υπέρβαροι στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 40% και οι παχύσαρκοι κατά 112%. Αντιστοίχως, βεβαίως, έχουν μεγεθυνθεί τα ποσοστά των παχύσαρκων ατόμων ανά την υφήλιο, γεγονός που, κατά τους ερευνητές, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
«Καλούμε το παγκόσμιο κοινό να απαιτεί μικρότερες μερίδες φαγητού και γενικότερα να προσπαθεί να αποφεύγει την υπερκατανάλωση τροφών, καθώς οι κίνδυνοι δεν είναι καθόλου αμελητέοι», καταλήγουν οι Βρετανοί ερευνητές.