Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Συστατικό του κόκκινου κρασιού ίσως επιμηκύνει τη ζωή

Συστατικό του κόκκινου κρασιού ίσως επιμηκύνει τη ζωή

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια ουσία στο κόκκινο κρασί που επιμηκύνει τη ζωή μονοκύτταρων μυκήτων έως και κατά 80%. Δεν αποκλείεται να έχει παρόμοια δράση στον άνθρωπο και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον κατά των βλαβών που σχετίζονται με το γήρας.

36

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια ουσία στο κόκκινο κρασί που επιμηκύνει τη ζωή μονοκύτταρων μυκήτων έως και κατά 80%. Το μόριο, που ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών, δεν αποκλείεται να έχει παρόμοια δράση στον άνθρωπο και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επιβράδυνση των βλαβών που σχετίζονται με το γήρας.

Η ρεσβερατόλη, όπως ονομάζεται η ουσία, φαίνεται να μιμείται στα κύτταρα της μαγιάς την επίδραση του θερμιδικού περιορισμού. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η δραστική μείωση της πρόσληψης τροφής παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε απλούς οργανισμούς αλλά και στα θηλαστικά.

Όπως αναφέρει το NewScientist.com, η ρεσβερατόλη, όπως και ο θερμοδικός περιορισμός, ενεργοποιεί ένα γονίδιο που ονομάζεται SIR2 και πιθανώς παρατείνει τη ζωή σταθεροποιώντας το DNA και κάνοντάς το πιο ανθεκτικό σε βλάβες. Πάντως, η ουσία δεν φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική δράση.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σινκλερ, επικεφαλής των ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η έρευνα ίσως εξηγεί γιατί η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και γιατί η ρεσβερατόλη μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στα ποντίκια.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ερευνητική ομάδα εντόπισε, εκτός από την ρεσβερατόλη, 17 ακόμα ουσίες της ίδιας κατηγορίας που έχουν παρόμοια δράση. Υπάρχουν φυσικά στα σταφύλια, στα φυστίκια και σε άλλα φυτικά τρόφιμα.

Οι ουσίες αυτές παράγονται από τα φυτά ως αντίδραση σε έκθεση σε αντίξοες συνθήκες όπως η ξηρασία. Ο Σινκλέρ παρατήρησε, μάλιστα, ότι το κρασί που παράγεται σε περιοχές με αντίξοες συνθήκες, όπως η Ισπανία, η Χιλή, η Αργεντινή και η Αυστραλία, περιέχει ρεσβερατόλη σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από ό,τι το κρασί από άλλες περιοχές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο