Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Είκοσι νεκροί από έκρηξη βραζιλιάνικου πυραύλου στην πλατφόρμα εκτόξευσής του

Είκοσι νεκροί από έκρηξη βραζιλιάνικου πυραύλου στην πλατφόρμα εκτόξευσής του

Έκρηξη κατέστρεψε βραζιλιάνικο πύραυλο στην εξέδρα εκτόξευσής του στη διαστημική βάση Αλκαντάρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον είκοσι ανθρώπους και οδηγώντας σε αποτυχία την τρίτη προσπάθεια της Βραζιλίας να γίνει διαστημική δύναμη.

28

Έκρηξη κατέστρεψε βραζιλιάνικο πύραυλο, ο οποίος επρόκειτο να εκτοξευθεί τις επόμενες μέρες, στην εξέδρα εκτόξευσής του στη διαστημική βάση Αλκαντάρα, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και οδηγώντας σε αποτυχία την τρίτη προσπάθεια της Βραζιλίας να γίνει διαστημική δύναμη.

Αλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη, η οποία δημιούργησε μία τεράστια στήλη καπνού στον ουρανό πάνω από τη βάση εκτόξευσης. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πολίτες και στρατιωτικοί.

Δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την έκρηξη στη βάση όπου περίπου 800 άνθρωποι ετοίμαζαν την εκτόξευση του πυραύλου, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ο πύραυλος είχε μήκος 20 μέτρα και κόστισε 6,5 εκατομμύρια δολάρια. Όταν συνέβη το ατύχημα, στις 1.30 μ.μ. τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο, ο πύραυλος βρισκόταν στην εξέδρα της διαστημικής βάσης, στη χερσόνησο του τροπικού δάσους που καταλήγει στον ωκεανό.

Η Βραζιλία ήλπιζε να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη αποστολή στο διάστημα από λατινομερικανική χώρα. Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Βραζιλία το 1997 και 1999 καταστράφηκαν λίγο μετά την απογείωσή τους λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οι ειδικοί δούλευαν από τις αρχές Ιουλίου για να συναρμολογήσουν το αποκαλούμενο Όχημα Εκτόξευσης Δορυφόρου. Ο πύραυλος θα περνούσε από τα τελικά τεστ έως τις 24 Αυγούστου, μετά από τα οποία οι αξιωματούχοι της βάσης δήλωσαν πως θα ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τη διαδικασία εκτόξευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο