Το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας διογκώνεται ανησυχητικά
Το μέσο πάχος της τροπόσφαιρας, του χαμηλότερου στρώματος της ατμόσφαιρας, έχει αυξηθεί κατά αρκετές εκατοντάδες μέτρα από το 1979 έως σήμερα, κυρίως λόγω ανθρωπογενών παραγόντων, αποκαλύπτει δημοσίευση στο περιοδικό Science.
36
Το μέσο πάχος της τροπόσφαιρας, του χαμηλότερου στρώματος της ατμόσφαιρας, έχει αυξηθεί κατά αρκετές εκατοντάδες μέτρα από το 1979 έως σήμερα, κυρίως λόγω ανθρωπογενών παραγόντων, αποκαλύπτει δημοσίευση στο περιοδικό Science.
Οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ύψος της τροπόσφαιρας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος βαρόμετρου της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, ο Μπεν Σάντερ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν υπολογιστικό μοντέλο για υπολογίσουν τη συμβολή στο φαινόμενο πέντε παραγόντων, τριών ανθρωπογενών και δύο φυσικών.
Εξέτασαν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ηλιακή ακτινοβολία που ανακλάται πίσω στο Διάστημα από αιωρούμενα στερεά σωματίδια, τη συγκέντρωση του όζοντος, την ισχύ της ηλιακής ακτινοβολίας και τη σκόνη που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από ηφαίστεια.
Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τη θερμοκρασία διαφόρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας και προκαλούν τη συστολή ή τη διαστολή τους.
Για παράδειγμα, η καταστροφή του όζοντος προκαλεί ψύξη και συστολή της στρατόσφαιρας, του στρώματος αμέσως πάνω από την τροπόσφαιρα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα θερμαίνει και διαστέλλει την ίδια την τροπόσφαιρα.
Έτσι, το πάχος της τροπόσφαιρας αυξομειώνεται από τα εννέα έως τα 18 χιλιόμετρα.
Το υπολογιστικό μοντέλο έδειξε ότι και οι πέντε παράγοντες συμβάλλουν στο φαινόμενο, αλλά τα αέρια του θερμοκηπίου και η καταστροφή του όζοντος ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της μεταβολής το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έγραψε ιστορία στα Grammy και έγινε μέλος του κλειστού κλαμπ EGOT
- «Σπάει» όλα τα ρεκόρ ο Λεβαδειακός και γράφει ιστορία
- Μεντβέντεφ: Οι δυτικοί ισχυρισμοί περί κινεζικής ή ρωσικής απειλής στη Γροιλανδία είναι «ιστορίες τρόμου»
- Κρήτη: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 16χρονο – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Βιολάντα: Οι σοβαρές παραλείψεις στην εγκατάσταση προπανίου – «Θεσμικό κενό στις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους»
- Επική δήλωση του Αρμπελόα: «Δεν είμαι ο Γκάνταλφ ο Λευκός»
- «Γάζωσαν» σπίτι και αυτοκίνητο σε χωριό του Ηρακλείου
- Ράφα: Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται και από τις δύο πλευρές του περάσματος στη νότια Γάζα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442