Η καταπολέμηση του AIDS κύρια προτεραιότητα του νέου διευθυντή του ΠΟΥ Γιόνγκ Γουκ Λι
Ο Νοτιοκορεάτης Δρ Γιόνγκ Γουκ Λι, νέος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως κύρια προτεραιότητά του είναι να δώσει σε τρία εκατομμύρια άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.
36
Ο Νοτιοκορεάτης Δρ Γιόνγκ Γουκ Λι, νέος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως κύρια προτεραιότητά του είναι μέχρι το 2005 να έχει δώσει σε τρία εκατομμύρια άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του τη Δευτέρα, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντών του για μια πενταετή θητεία, ο διάδοχος της Νορβηγίδας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ είπε επίσης ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας.
«Η φτώχεια των εξειδικευμένων στο τομέα της Υγείας επιβραδύνει την πρόοδο στην υλοποίηση στόχων, όπως αυτός του AIDS. Η συνεργασία μας με όλες τις χώρες για το θέμα αυτό πρέπει να εντατικοποιηθεί» είπε.
Ο 58χρονος Λι ανακοίνωσε επίσης μεγάλες αλλαγές στην ιεραρχία του ΠΟΥ, με την αντικατάσταση αρκετών εκ των διευθυντών των τμημάτων του.
Το τμήμα καταπολέμησης του AIDS θα ενωθεί με τις μονάδες κατά της φυματίωσης και κατά της ελονοσίας -στην καταπολέμηση των τριών αυτών ασθενειών στοχεύει και το Παγκόσμιο Ταμείο Υγείας που δημιούργησαν οι «G8».
Επικεφαλής του τμήματος θα είναι ο Αμερικανός Τζακ Τσόου, που θα φέρει τον τίτλο του αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Ο Τσόου θα πρέπει να ετοιμάσει πριν από την 1η Δεκεμβρίου, ημερομηνία της διεθνούς ημέρας κατά του AIDS, σχέδιο παγκόσμιας δράσης, το οποίο θα κατευθύνει τις προσπάθειες της ΠΟΥ στον τομέα αυτό.
Ο Λι δεσμεύτηκε επίσης να αποκεντρώσει τον ΠΟΥ, διαθέτοντας περισσότερα μέσα για τις επιχειρήσεις του Οργανισμού σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να επωφελούνται περισσότερο ασθενείς που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Ο Γιόνγκ Γουκ Λι γεννήθηκε στη Σεούλ το 1945. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Εργάζεται στον ΠΟΥ εδώ και 19 χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]
- Σύμφωνα με το Forbes το Ιράν έριξε για πρώτη φορά το Starlink του Μασκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442