Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αρνητικός στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών εμφανίζεται πάλι ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ

Αρνητικός στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών εμφανίζεται πάλι ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ

Την παραμονή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο ανακαινισμένο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει και πάλι, μέσω των New York Times, ο νέος διευθυντής του μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι το 40% των Γλυπτών έχουν χαθεί για πάντα.

43

Την παραμονή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο ανακαινισμένο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει και πάλι, μέσω των New York Times, ο νέος διευθυντής του μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ.

Σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, γίνεται αναφορά στα 250 χρόνια του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο «οδεύει σε πιο ήρεμα νερά», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Κύριο θέμα του άρθρου είναι η προσωπικότητα του νέου διευθυντή και ο ρόλος του στο εγχείρημα «για τη δημιουργία νέας εικόνας, συγκεντρώνοντας στο ίδρυμα όλες τις διάσπαρτες συλλογές του, που περιλαμβάνουν και έργα από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. ΜακΓκρέγκορ αντιτίθεται στην ιδέα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την επιστροφή τους σε μόνιμη βάση, λόγος για τον οποίο οι επίτροποι του μουσείου δεν μπορούν να διαπραγματευτούν» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ισχυρίζεται ότι περίπου το 40% των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουν χαθεί για πάντα και τα υπόλοιπα βρίσκονται μοιρασμένα μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου.

«Μπορείς να επιχειρηματολογείς υπέρ της καλύτερης προβολής των έργων τέχνης στον τόπο δημιουργίας τους. Όμως μπορείς, επίσης, να υποστηρίξεις ότι προβάλλονται καλύτερα στο πλαίσιο μεγάλων έργων της ανθρωπότητας.

»Επομένως, το ζήτημα είναι εάν πιστεύεις σε ένα μουσείο που συγκεντρώνει τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Η ιδέα του 18ου αιώνα ήταν ότι ο πολιτισμός ένωσε τον κόσμο. Αυτό έχει σχέση με το σήμερα. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται μία συνολική συλλογή» αναφέρει στην εφημερίδα.

Παράλληλα, στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, με αποτέλεσμα «να προσελκύουν ετησίως εκατομμύρια επισκέπτες από την Αγγλία και το εξωτερικό».

Η οικονομική διαχείριση του μουσείου από το νέο του διευθυντή είναι μια άλλη πτυχή καταγράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι επί των ημερών του εκλάπη μια μικρή ελληνική κεφαλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο