Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μεσαίωνας η κατάσχεση της «Ζωής του Ιησού», λέει ο Γκέρχαρντ Χάντερερ

Μεσαίωνας η κατάσχεση της «Ζωής του Ιησού», λέει ο Γκέρχαρντ Χάντερερ

Μεσαιωνική χαρακτήρισε ο Γκέρχαρντ Χάντερερ την απόφαση των ελληνικών Αρχών να προχωρήσουν στην κατάσχεση του βιβλίου του «Η ζωή του Ιησού». «Δεν είχα κατά νου να γράψω μια καινούρια Βίβλο» λέει ο ίδιος στους διώκτες του.

38

Μεσαιωνική χαρακτήρισε ο Γκέρχαρντ Χάντερερ την απόφαση των ελληνικών Αρχών να προχωρήσουν στην κατάσχεση του βιβλίου του «Η ζωή του Ιησού». «Δεν είχα κατά νου να γράψω μια καινούρια Βίβλο» λέει ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα την Παρασκευή.

Ο Αυστριακός Γκέρχαρντ Χάντερερ είναι ο επί 20 χρόνια πολιτικός γελοιογράφος και καρτουνίστας του γερμανικού περιοδικού Stern. Το βιβλίο του αντιμετώπισε πρόβλημα σε δύο χώρες, στην πατρίδα του, την Αυστρία, και στην Ελλάδα, όπου πριν από λίγες ημέρες με εισαγγελική απόφαση αστυνομικοί εισέβαλαν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και το κατέσχεσαν.

«Η ενέργεια των ελληνικών Αρχών μου προκάλεσε κατάπληξη. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι οι αντιδράσεις για το βιβλίο μου στην Αυστρία δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Σε όσους αποφάσισαν να το κατασχέσουν δεν έχω παρά να κουνήσω το κεφάλι μου συγκαταβατικά και να τους πως: Καλώς ήλθατε στον Μεσαιώνα» λέει ο συγγραφέας στην εφημερίδα.

Ο γελοιογράφος πιστεύει ότι «οι εικόνες του βιβλίου δεν θίγουν σε καμία περίπτωση το μύθο του Ιησού», αλλά «πιάνουν από τα κέρατα το λατρευτικό κιτς της Καθολικής Εκκλησίας, δηλαδή την άσκηση εξουσίας των εκκλησιαστικών αξιωματούχων, αλλά και την ανάδειξη σε κυρίαρχη θέση των μαθητών σε σχέση με το Δάσκαλό τους, κάτι που επίσης καταπιέζει όσους πιστεύουν σ εκείνον και τον αγαπούν».

Και εξηγεί: «Εννοείται πως, και κατά τη δική μου άποψη, τα θεμελιώδη πρόσωπα-σύμβολα των θρησκειών δεν πρέπει να διακωμωδούνται. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στο βιβλίο μου. Θεωρούσα πάντα τον Ιησού μια συμπαθητική μορφή και στην αφήγησή μου τον βλέπω πολύ συμπαθητικά. Λιγότερο συμπαθητικές μορφές θεωρώ όμως τους μαθητές του, οι οποίοι γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως».

Ο Γκ.Χάντερερ καταλήγει λέγοντας: «Δεν είναι παρά μια άσκηση χαλάρωσης απέναντι στην πίστη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο