Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στις 28 Φεβρουαρίου ανοίγει το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στις 28 Φεβρουαρίου ανοίγει το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Θεσμικά αναβαθμισμένο εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο ζωής του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (28/2 - 9/3). Από φέτος γίνεται δεκαήμερης διάρκειας, με περισσότερες ταινίες και επίσημο διαγωνιστικό τμήμα.

38

Θεσμικά αναβαθμισμένο εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο ζωής του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος διοργανώνεται από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου. Διοργανωτές του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το ΥΠΠΟ, με τη συνεργασία της ΝΕΤ και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΤ-3.

Φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αυξάνει τις ημέρες λειτουργίας του από επτά σε δέκα, αυξάνει τον αριθμό των ταινιών που θα προβληθούν και ιδρύει επίσημο πρόγραμμα Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με διαγωνιστικό τμήμα και πανόραμα.

Οι ενότητες που θα απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα είναι οι εξής:
Όψεις του Kόσμου: σύγχρονα θέματα κοινωνικού, πολιτικού περιεχομένου,
H Kαταγραφή της Mνήμης: τα ζωντανά κομμάτια της ιστορίας,
– Πορτρέτα – Aνθρώπινες Διαδρομές: ο άνθρωπος κυρίαρχο στοιχείο της αφήγησης,
Mικρές Aφηγήσεις: μικρές προσωπικές ιστορίες στο μεγαλείο της καθημερινότητας,
Κοινωνία και Περιβάλλον: το περιβάλλον, τα προβλήματά του και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις.

Για πρώτη φορά φέτος δημιουργείται διαγωνιστικό τμήμα για το ελληνικό ντοκιμαντέρ διάρκειας πάνω από 24 σε όλα τα format που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους (film, video, DVD). Η πενταμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει τρία Βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, και μέχρι δύο τιμητικές διακρίσεις.

Τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ (πάνω από 60), των οποίων οι παραγωγοί επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των κρατικών βραβείων στο τέλος του χρόνου, προβάλλονται στο διαγωνιστικό τμήμα εκτός συναγωνισμού. Εκτός των βραβείων αυτών, το Φεστιβάλ προβλέπει επίσης την απονομή Bραβείου Kοινού σε ελληνική ή ξένη ταινία και Βραβείου Fipresci (Διεθνής Eνωση Kριτικών Kινηματογράφου) σε ελληνική και ξένη ταινία αντίστοιχα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Tο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πλαισιώνεται από διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις του, όπως εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, το Pitching Forum, τη Διεθνή Aγορά, αφιερώματα και συναντήσεις.

Το Pitching Forum δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Eλλάδας και του εξωτερικού.

Η Διεθνής Aγορά Nτοκιμαντέρ έχει στόχο να καλύψει τους συγκεκριμένους τομείς εμπορικής δραστηριότητας που απαιτούν οι ανάγκες των τηλεοπτικών δικτύων της Eυρώπης. Tο τμήμα Aγοράς θα προσκαλέσει στην Θεσσαλονίκη υπεύθυνους αγοράς προγράμματος ευρωπαϊκών κυρίως χωρών με στόχο την προώθηση και διακίνηση των ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στη βιντεοθήκη της διοργάνωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο