Επιβλαβής η κατανάλωση ψαριών με υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου
Λονδίνο: Η κατανάλωση ψαριών, όπως του ξιφία, του κολιού και του καρχαρία αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακής προσβολής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδράργυρο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Λονδίνο: Η κατανάλωση ψαριών, όπως του ξιφία, του κολιού και του καρχαρία αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακής προσβολής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδράργυρο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Από προηγούμενη μελέτη που έγινε για λογαρισμό του Βρετανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση των παραπάνω ψαριών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα των εμβρύων και αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης μεταξύ των μικρών παιδιών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σύνολο 1.400 ανδρών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιστήμονες παρέλαβαν δείγματα νυχιών τόσο από 724 άνδρες που είχαν στο παρελθόν υποστεί καρδιακή προσβολή, καθώς και από τους υπόλοιπους, οι οποίοι ήταν απολύτως υγιείς.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα επίπεδα υδραργύρου μεταξύ των ανδρών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ήταν 15% μεγαλύτερα από των υπολοίπων.
Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η οποιαδήποτε ευεργετική επίδραση των ψαριών στον οργανισμό εξανεμίζεται αν αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.