Παγκόσμια απειλή συνιστά το «καφέ νέφος» της Ασίας προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολοένα και σοβαρότερες διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι επιπτώσεις του «καφέ νέφους» της Ασίας κρούει ο ΟΗΕ, κάνοντας πλέον λόγο για μία παγκόσμια απειλή τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία των κατοίκων του πλανήτη.
51
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολοένα και σοβαρότερες διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι επιπτώσεις του αποκαλούμενου ως «καφέ νέφους» της Ασίας κρούει ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο όχι μόνο για μία περιφερειακή, αλλά για μία παγκόσμια πλέον απειλή, τόσο για το περιβάλλον του πλανήτη, όσο και για την υγεία των κατοίκων του.
Στη σχετική μελέτη που διενήργησε το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UΝΕΡ) επισημαίνεται πως το πάχους τριών χιλιομέτρων ατμοσφαιρικό στρώμα μολυσμένων αερίων, που έχει συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα της νότιας και ιδιαιτέρως της νοτιοανατολικής Ασίας, είναι αιτία δυσμενών κλιματολογικών αλλαγών, ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και χιλιάδων πρόωρων θανάτων.
Εάν, μάλιστα, οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής δεν κινητοποιηθούν άμεσα, λαμβάνοντας σειρά μέτρων για τον περιορισμό του, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες επιπτώσεις και στην οικονομία τους, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο και τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς οι επιπτώσεις του «καφέ νέφους» θα αυξάνονται εντός των επόμενων 30 ετών, προειδοποιούν οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του UΝΕΡ, Δρ Κλάους Τόϊφερ, το ασιατικό νέφος προκαλείται από αέρια που εκπέμπουν βιομηχανίες, σταθμοί παραγωγής ενεργείας, οχήματα, αλλά και από πυρκαγιές σε δασώδεις εκτάσεις και οικιακές εστίες που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καύσιμα.
Η περιβαλλοντική μόλυνση επηρρεάζει τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, και ευθύνεται άμεσα για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και τη βορειοανατολική Ινδία, καθώς και για την παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε προσφάτως το Πακιστάν και τη βορειοδυτική Ινδία.
Επιπλέον, υπογραμμίζει το BBC επικαλούμενο τη σχετική μελέτη, το νέφος μειώνει δραματικά το ποσοστό ηλιοφάνειας σε πολλές περιοχές, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Καρέτσας έχει «τρελάνει» τους Ιταλούς: «Ο Βασιλιάς των ασίστ που θέλει η Μίλαν»
- Τα τελευταία λόγια της Νοέλια πριν από την ευθανασία – Οι βιασμοί, η απελπισία και η βουτιά στο κενό
- Τι σημαίνει η συμμετοχή των Χούθι στον πόλεμο – «Θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τη Διώρυγα του Σουέζ»
- Χρήστος Δάντης: Ξανά στο νοσοκομείο – Η νέα εξέλιξη στην υγεία του
- Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να βρεθεί στην τετράδα της Euroleague
- Αυτά είναι τα επτά νησιά που κρατούν τα κλειδιά του Στενού του Ορμούζ
- Όταν η ώρα δεν ακολουθεί τους κανόνες: Oι πιο παράξενες ζώνες ώρας στον κόσμο
- Δουδωνής: Ο τρόπος που θα γίνουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 28.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniil-silantev-MrdCtp7qsrM-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442