Η Intel ανακοίνωσε την διάθεση του Itanium 2, με στόχο την αγορά ισχυρών διακομιστών
Με μετρήσεις που της δίνουν τα πρωτεία απέναντι στη Sun, η Intel ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διάθεση του επεξεργαστή Itanium 2. Σύντομα μάλιστα αναμένονται τα πρώτα συστήματα, το λογισμικό και τα λειτουργικά συστήματα που θα τον στηρίξουν.
«Το 2002 θα είναι η χρονιά που η οικογένεια επεξεργαστών Itanium της Ιntel θα αποτελέσει την καλύτερη επιλογή πλατφόρμας όσον αφορά στα συστήματα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων». Με τα λόγια αυτά ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων της Intel, Μ.Φίστερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εμπορική διάθεση του δεύτερου 64μπιτου επεξεργαστή της Intel, Itanium 2.
Κατά το σχεδιασμό του, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα να διασυνδέονται πολλοί επεξεργαστές μαζί για την δημιουργία συστημάτων πολλών επεξεργαστών. Έτσι, η Intel προαναγγέλει ότι πολλοί κατασκευαστές σχεδιάζουν να διαθέσουν συστήματα μεγάλης κλίμακας βασισμένα σε επεξεργαστές Ιtanium 2, με 8 έως και 64 επεξεργαστές ή και περισσότερους μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ο Ιtanium 2 είναι συμβατός με δύο μελλοντικές γενιές επεξεργαστών Itanium, έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρήση επόμενων γενεών επεξεργαστών σε υπάρχοντα συστήματα που βασίζονται σε επεξεργαστές Itanium 2.
Μεταξύ των εφαρμογών που θα αναπτυχθούν για τα συστήματα με Itanium 2 είναι τα: ΒΕΑ Weblogic, i2 Supply Chain και Factory Planner, IBM DB2 και WebSphere, Microsoft SQL Server 2000, Oracle 9i, SAP R/3 και ΑPO με LiveCache και SAS v9.0.
Σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, τα συστήματα με Itanium 2 μπορούν να βασίζονται σε ένα από τα παρακάτω: Microsoft Windows Advanced Server Limited Edition, Hewlett-Packard HP-UX και τις εκδόσεις Linux από την Caldera, τη MSC.Software, τη Red Hat, τη SuSE και την ΤurboLinux. Επιπρόσθετα, η Μicrosoft σχεδιάζει να διαθέσει τις εκδόσεις Windows.NET Datacenter και Εnterprise Server για τον Ιtanium 2 και η HP προσαρμόζει τα λειτουργικά συστήματά της Οpen VMS και Νοn Stop Kernel στην οικογένεια επεξεργαστών της Ιntel για μελλοντική διάθεση.
Οι Ιtanium 2 διαθέτουν ενσωματωμένη μνήμη (L3 cache) με χωρητικότητα 3 ΜΒ και 1,5 ΜΒ και θα είναι χρονισμένοι στα 1 GHz και 900 ΜHz. Οι τιμές τους θα κυμαίνονται από 1.338 έως και 4.226 δολάρια (1356 – 4283 ευρώ).
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας