Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δίχως συμπέρασμα για τη συσχέτιση καρκίνου-αμυλωδών τροφίμων έληξε η διάσκεψη του ΠΟΥ

Δίχως συμπέρασμα για τη συσχέτιση καρκίνου-αμυλωδών τροφίμων έληξε η διάσκεψη του ΠΟΥ

Την ανάγκη διαξαγωγής περαιτέρω ερευνών όσον αφορά στην ενδεχόμενη συσχέτιση καρκίνου-αμυλωδών τροφίμων τόνισαν οι επιστήμονες που παρέστησαν στη διάσκεψη του ΠΟΥ στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώθηκε δίχως την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων επί του θέματος.

51

Δίχως την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων όσον αφορά στην ενδεχόμενη συσχέτιση μεταξύ καρκίνου και πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφών έληξαν την Πέμπτη οι εργασίες της τριήμερης διάσκεψης που διεξήχθη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι επιστήμονες που παρέστησαν στη σύνοδο υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών, δηλώνοντας ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν μπορούν να εκδώσουν οποιαδήποτε κατευθυντήρια οδηγία προς το καταναλωτικό κοινό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ομάδα των 25 ειδικών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία κλήθηκαν στην έδρα του ΠΟΥ προκειμένου να εξετάσουν το σύνολο των μελετών που δημοσιοποιήθηκαν εντός του τρέχοντος έτος και συσχετίζουν αμυλώδη τρόφιμα με την προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνου.

Συγκεκριμένη αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση μελέτης Σουηδών επιστημόνων, στην οποία ενοχοποιούνταν η ουσία ακρυλαμίδη (η οποία περιέχεται σε τροφές όπως οι φρυγανιές, οι τηγανητές πατάτες και γενικά τα φαγητά που απαιτούν πολύ ψήσιμο ή τηγανίζονται) για την πρόκληση καρκίνου.

Αδυνατώντας, ωστόσο, να καταλήξουν στο περιθώριο της διάσκεψης σε κάποιο σαφές συμπέρασμα, οι ειδικοί απηύθυναν έκκληση για τη σύσταση ενός διεθνούς δικτύου, επιφορτισμένου με το έργο της διεξαγωγής εργαστηριακών ερευνών και της συλλογής στοιχείων από κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές. Αντίστοιχη έκκληση για τη διεξαγωγή ερευνών απηύθυναν και προς τις βιομηχανίες τροφίμων.

Κατά τη συνέντευξή Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της διάσκεψης -η οποία ήταν «κλειστή» προς το κοινό και τα ΜΜΕ- ο προεδρεύων των εργασιών, Ντίτερ Αρνολντ, του γερμανικού Ινστιτούτου Προστασίας των Καταναλωτών, εξήγησε ότι οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με το ζήτημα δεν είναι αρκετές για τη σύνταξη κατευθυντήριας οδηγίας προς το καταναλωτικό κοινό.

Από την πλευρά του, ο διεθυντής του προγράμματος Διατροφικής Ασφάλειας για τα Ηνωμένα Έθνη, Τζόργκε Σλουντ, τόνισε ότι το ζήτημα χρήζει προσοχής διότι είναι ήδη γνωστό ότι αρκετοί τύποι καρκίνου ενδέχεται να ευνοούνται και από τις διατροφικές μας συνήθειες, και επομένως δεν αποκλείεται η παρουσία της ακρυλαμίδης να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. «Εάν καταστεί δυνατός ο περιορισμός της ακρυλαμίδης κατά την παραγωγή των τροφίμων, ίσως έχουμε λιγότερα κρούσματα καρκίνου» ανέφερε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο