Τo δυσβάσταχτο κόστος του Xbox για τη Microsoft και ο (επίσης ακριβός) διάδοχός του
Η Microsoft υπολογίζει ότι θα ζημιωθεί πολύ το φετινό οικονομικό έτος από το Xbox. Φαίνεται όμως πρόθυμη να συνεχίσει να παίζει επιθετικά το παιχνίδι ενάντια στις Sony και Nintendo, με την κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης της παιχνιδομηχανής της το 2003.
Η Microsoft υπολογίζει ότι θα ζημιωθεί πολύ το φετινό οικονομικό έτος από το Xbox. Φαίνεται όμως πρόθυμη να συνεχίσει να παίζει επιθετικά το παιχνίδι ενάντια στις Sony και Nintendo, με την κυκλοφορία μιας νέας, υβριδικής έκδοσης της παιχνιδομηχανής της το 2003.
Το βάρος που επωμίζεται η Microsoft στο οικονομικό έτος που τελειώνει στις 30 Ιουνίου αναμένεται να φτάσει τα 750 εκατομμύρια δολάρια και τα 1,1 δισ. δολάρια το επόμενο οικονομικό έτος, όπως μεταδίδει το περιοδικό Red Herring επικαλούμενο κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία.
Στο μεταξύ, η ομάδα του Xbox εργάζεται τους τελευταίους εννέα μήνες για την κατασκευή μιας νέας παιχνιδομηχανής, η οποία συνδυάζει τις λειτουργίες του Xbox και της UltimateTV, μιας συσκευής που συνδέεται στην τηλεόραση (set top box) και έχει τη δυνατότητα ψηφιακής εγγραφής.
Αν και η Microsoft δεν διαχωρίζει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν το Xbox από τα αποτελέσματα των υπολοίπων δραστηριοτήτων της, βάση των παραπάνω υπολογισμών είναι οι δηλώσεις στελεχών της: θα πουληθούν 3,5 – 5 εκατομμύρια κονσόλες φέτος, 9 – 11 εκατομμύρια κονσόλες ως τις 30 Ιουνίου 2003 και τρεις τίτλοι ανά κονσόλα. Οι ζημίες όμως υποδεικνύουν ότι θα είναι δύσκολο να αποφέρει κέρδη το Xbox στη Microsoft, εκτός εάν πουλήσει πολύ περισσότερους τίτλους ανά κονσόλα και αποκομίσει κέρδη από το Xbox Live, την υπηρεσία συμμετοχής σε ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια.
Αν και οι ζημίες δεν ήταν απρόβλεπτες, δείχνουν ότι η Microsoft αναμένει να χάσει περισσότερα χρήματα όσο περισσότερες παιχνιδομηχανές πουλήσει. Όταν ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να εγκρίνει την κυκλοφορία του το φθινόπωρο του 1999, ήξερε ότι το μηχάνημα θα μπορούσε να στοιχίσει 900 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε οκτώ χρόνια και εάν η Sony απαντούσε με μείωση τιμών τότε η ζημιά θα ανέβαινε στα 3,3 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, ενέκρινε τη μαζική παραγωγή και διάθεσή του αφού έκρινε ότι η Microsoft έπρεπε να αντιμετωπίσει την απειλή του PS2 και να φέρει όσους ασχολούνται συστηματικά με τα παιχνίδια αυτά στο πλευρό της, αναφέρει το περιοδικό.
Η εταιρεία που διαθέτει τα Windows μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος του Xbox: Εκτιμάται ότι τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας ξεπερνούν τα 42 δισ. δολάρια. Το οικονομικό έτος που τελειώνει η Microsoft αναμένεται να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 10 δισ. και έσοδα 28,25 δισ. δολαρίων.
Το κόστος κατασκευής κάθε Xbox ανέρχεται στα 375 δολάρια, ενώ πωλείται χονδρικώς στα καταστήματα έναντι 175 δολαρίων. Σε αντιπαράθεση, το PS2 κοστίζει μόνο 185 δολάρια και η Sony χάνει, πολύ λιγότερα όμως χρήματα ανά κονσόλα. Κι αυτό καθώς, συνυπολογίζοντας τα έξοδα προβολής και προώθησης της κονσόλας της, το περιθώριο κέρδους της μειώθηκε σημαντικά αφού το Μάιο έριξε την τιμή της κατά ένα τρίτο (στα 199 δολάρια από 299 δολάρια).
Οι συνεχείς μειώσεις των τιμών όμως είχαν συνέπειες και από τις δύο πλευρές. Η Microsoft ζήτησε από τη Flextronics να σταματήσει την κατασκευή του Xbox στην Ουγγαρία για να τη μεταφέρει στην Κίνα όπου θα της στοίχιζε λιγότερο. Η πίεση του κόστους εξηγεί επίσης, τις συνεχείς διαπραγματεύσεις της Microsoft με την nVidia για το κόστος του πιο ακριβού εξαρτήματος της κονσόλας, δηλαδή του τσιπ γραφικών (XGPU).
Παρά τις οικονομικές πιέσεις, η Microsoft δηλώνει, δια στόματος του επικεφαλής της ομάδας του Xbox Ρ.Μπαχ, ότι θα επενδύσει 2 δισ. δολάρια στην κονσόλα μέσα σε μια πενταετία. Για να κυκλοφορήσει όμως ένα «υβριδικό Xbox» το 2003 θα χρειαστούν επιπλέον εξαρτήματα που ανεβάζουν την τιμή της στα 500 όπως εκτιμάται δολάρια. Το δύσκολο, πάντως, θα είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων των παιχνιδάδων και των χρηστών γενικότερα, καταλήγει το γνωστό περιοδικό.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας