Σε αλλοδαπούς επενδυτές το 24% των μετοχών της Σοφοκλέους
Στο 24% διαμορφώνεται η συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών στις μετοχικές αξίες επί του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών, ενώ σε επίπεδο FΤSΕ-20 η συμμετοχή τους ανέρχεται στο 32,4%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΧΑΑ.
Στο 24% διαμορφώνεται η συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών στις μετοχικές αξίες επί του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών, ενώ σε επίπεδο μετοχών FΤSΕ-20 η συμμετοχή τους ανέρχεται στο 32,4%. Με τις τρέχουσες αξίες χαρτοφυλακίων να εμφανίζονται περισσότερο μειωμένες (σε απόλυτα νούμερα) όσον αφορά στους εγχώριους επενδυτές και λιγότερο στους αλλοδαπούς, σε σύγκριση με τα τέλη του περασμένου Μαΐου και Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, το τελευταίο 9μηνο μείωση παρουσιάζει η συμμετοχή των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών που διαμορφώνεται στο 20,8% από 28,4% επί του FΤSΕ-20 και στο 30,9% από 34,7% επί του συνόλου των εισηγμένων. Συνολικά εμφανίζεται ότι οι εγχώριοι επενδυτές έχουν χάσει περί τα 18 δισ. ευρώ (6,1 τρισ. δρχ.) από τα τέλη Μαΐου. Οι επιχειρηματίες έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα στο 31,4% από 25% επί του FΤSΕ-20 και στο 28,4% από 25% επί του συνόλου των μετοχών, με την αξία του χαρτοφυλακίου στο σύνολο των μετοχών να εμφανίζεται μειωμένη κατά 2 δισ. ευρώ.
Ενώ η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών διαμορφώνεται στο 15,3% από 18,7% για το FΤSΕ-20 και σε 16,6% από 18,6% για το σύνολο των μετοχών, με την αξία των χαρτοφυλακίων στο σύνολο των μετοχών μειωμένη κατά 5,5 δισ. ευρώ.
Τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία του ΧΑΑ σε συνεργασία με το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών αφορούν την ημερομηνία 28/02/2002 και βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα για την διάρθρωση των τοποθετήσεων εγχώριων και αλλοδαπών (θεσμικών και ιδιωτών) επενδυτών σε σύγκριση με δυο κομβικές ημερομηνίες που σημάδεψαν την πορεία της κεφαλαιαγοράς.
Σε επίπεδο αλλοδαπών επενδυτών η συμμετοχή στις αξίες εμφανίζεται αυξημένη σε 24% από 21,6% στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με τη συνολική αξία χαρτοφυλακίου όμως να εμφανίζεται μειωμένη και να διαμορφώνεται στα 21,65 δισ. ευρώ από 23,80 δισ. ευρώ στις 30/05/2001.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών στο FΤSΕ-20 ανέρχεται στο 32,39% από 27,8% στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με τη τρέχουσα αξία χαρτοφυλακίου να παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα των 15 δισ. ευρώ.