Λιβύη: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Η κυβέρνηση της Λιβύης αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη χώρα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αναμένονται να υπάρξουν συλλήψεις και δίκες
Η Λιβύη θα αναγνωρίζει στο εξής τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της μετά το 2011, ανέφερε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ζητώντας αμέσως τη σύλληψη του πρώην αρχηγού της δικαστικής αστυνομίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη διαβίβασε στο ΔΠΔ μια επίσημη διακήρυξη με την οποία αποδέχεται τη δικαιοδοσία του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το 2011 και μέχρι τα τέλη του 2027.
«Χαιρετίζω το θάρρος, την ηγεσία και την απόφαση των λιβυκών αρχών» ανέφερε ο Χαν.
Η Λιβύη δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, της ιδρυτικής συνθήκης του ΔΠΔ. Αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε προσφύγει στο ΔΠΔ για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα αυτή αφού ξεκίνησαν, τον Φεβρουάριο του 2011, οι άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που κατεστάλησαν βίαια, κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Το τελευταίο διάστημα, έχει βελτιωθεί η συνεργασία του Δικαστηρίου με την Τρίπολη.
Η πρώτη σύλληψη, παράδοση και δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Στο πλαίσιο αυτό, ο Καρίμ Χαν ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της Λιβύης Αλ Σεντίκ Αλ Σουρ να συλληφθεί και να του παραδοθεί ο Οσάμα Αλμάσρι Νατζίμ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Ο Νατζίμ ήταν υπεύθυνος για τη φυλακή Μιτίγκα της Τρίπολης και διώκεται για ανθρωποκτονίες, βιασμούς και βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων, μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2015, λόγω της θρησκείας τους ή επειδή ήταν ύποπτοι για «ανήθικη συμπεριφορά» ή επειδή στήριζαν ένοπλες οργανώσεις.
Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Δικαστικής Ασφάλειας, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.
«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», σχολίασε ο Καρίμ Χαν.
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
- Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442