ΗΠΑ: Αποχώρησαν από την taskforce στοιχειοθέτησης εγκλημάτων πολέμου κατά της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επίσημα από την ομάδα που συγκέντρωνε στοιχεία εναντίον της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου σε ουκρανικό έδαφος.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν σήμερα από την πολυεθνική ομάδα που είχε αναλάβει τη συλλογή αποδείξεων για ενδεχόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Μίχαελ Σμιντ, πρόεδρος της Συνεργασίας στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης – Eurojust. Συμπλήρωσε πως «Πριν από μερικές εβδομάδες (οι ΗΠΑ) ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν δυστυχώς λόγω αλλαγής προτεραιοτήτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης» των ΗΠΑ.
«Λυπούμαστε ασφαλώς γι αυτό, αλλά ταυτόχρονα, συνεχίζουμε προφανώς να συνεργαζόμαστε με τους συμμετέχοντες» που ανήκουν ακόμη στην ομάδα, πρόσθεσε ο Σμιντ. Το ICPA είχε συλλέξει περίπου 3.700 αποδεικτικά στοιχεία από 16 χώρες για πιθανή χρήση σε απαγγελίες κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου εναντίον Ρώσων στρατιωτικών και πολιτικών.
Ο Σμιντ σχολίασε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ομάδα λέγοντας ότι «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς τί θα συμβεί στο μέλλον», παραδέχτηκε ο Σμιντ αλλά «πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε».
Η ομάδα δημιουργήθηκε για να καταστήσει την ηγεσία της Ρωσίας, μαζί με τους συμμάχους της στη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, υπόλογους για μια κατηγορία εγκλημάτων, που ορίζονται ως επιθετικότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία μιας άλλης χώρας και δεν κινείται σε αυτοάμυνα.
Ο όμιλος παραμένει «πλήρως δεσμευμένος» να θέσει προ των ευθυνών τους «τους υπεύθυνους για βασικά διεθνή εγκλήματα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα εκτός Ευρώπης που έστειλε ανώτερο εισαγγελέα στη Χάγη για να συνεργαστεί με ερευνητές από την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μειούμενο βγαίνει και το έργο της Ομάδας Λογοδοσίας για Εγκλήματα Πολέμου
Η διοίκηση Τραμπ μειώνει επίσης το έργο που επιτελεί η Ομάδα Λογοδοσίας για Εγκλήματα Πολέμου του υπουργείου, η οποία δημιουργήθηκε το 2022 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, και στελεχώνεται από έμπειρους εισαγγελείς.
Σκοπός της ήταν να συντονίσει τις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών στους Ρώσους που ευθύνονται για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν μετά την πλήρη εισβολή πριν από τρία χρόνια.
«Δεν υπάρχει κρυψώνα για τους εγκληματίες πολέμου», δήλωσε ο κ. Γκάρλαντ ανακοινώνοντας την οργάνωση της μονάδας. Το υπουργείο, πρόσθεσε, «θα επιδιώξει κάθε τρόπο απόδοσης ευθυνών σε όσους διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλες θηριωδίες στην Ουκρανία».

Ουκρανοί κρατούμενοι κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία.
Πηγή: Coordination Headquarters for the Treatment of Prisoners of War/Handout via REUTERS
Αιτία της αποχώρησης η «ανακατανομή πόρων»
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η ομάδα, γνωστή ως WarCAT, επικεντρώθηκε σε έναν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο: την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας, εκπαίδευσης και άμεσης βοήθειας στους υπερφορτωμένους εισαγγελείς και τις διωκτικές αρχές της Ουκρανίας για την άσκηση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Ρώσους στα δικαστήρια της Ουκρανίας.
Η ομάδα έφερε μια σημαντική υπόθεση. Τον Δεκέμβριο του 2023, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκε πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες ένα νόμο περί εγκλημάτων πολέμου για να κατηγορήσουν ερήμην τέσσερις Ρώσους στρατιώτες για βασανισμό ενός Αμερικανού που ζούσε στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας.
Πηγές: Eurojust και ΝΥ Times
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)
















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)

![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)









![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442