Ουκρανία: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να βρίσκεται και η Γερμανία, λέει η Μπέρμποκ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκονται η Γερμανία και μία χώρα της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, υποστηρίζει η Αναλένα Μπέρμποκ.
Εκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη στήριξη της Ουκρανίας, απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε ότι η Γερμανία και μια χώρα της ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Πρέπει να είμαστε τόσο ενωμένοι όσο ήμασταν και πριν τρία χρόνια, όταν δείξαμε ένα επίπεδο ενότητας που δεν περίμενε ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ χθες Κυριακή στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF (φωτογραφία, επάνω), προσθέτοντας ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και τώρα.
«Πρέπει να είμαστε τόσο ενωμένοι όσο ήμασταν και πριν τρία χρόνια», λέει η Μπέρμποκ
«Ολοι λαχταρούν την ειρήνη, κυρίως οι Ουκρανοί, αλλά και εμείς σ’ όλη την Ευρώπη. Αλλά μια δίκαιη ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο εάν δεν υπάρξει αντιστροφή του ρόλου του θύτη και του θύματος. Η Ουκρανία πρέπει να υπάρχει ως κυρίαρχη, ελεύθερη χώρα στην Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει τώρα να είναι ενωμένη για να το διασφαλίσει. Είναι η ήπειρός μας, είναι η ειρήνη μας, την οποία πρέπει να υπερασπιστούμε στην ελευθερία», σημείωσε η υπουργός.
Αναφερόμενη σ’ ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι «μόνο μία δίκαιη ειρήνη μπορεί να φέρει και διαρκή ειρήνη» και γι’ αυτό θα πρέπει η «μαζική στήριξη» στην Ουκρανία να συνεχιστεί, προκειμένου, όπως είπε, η χώρα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος.
Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι, σε περίπτωση διαπραγματεύσεων, στο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκονται η Γερμανία και μία χώρα της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία. «Το προετοιμάζουμε εδώ και αρκετούς μήνες και τώρα είναι η ώρα να το βάλουμε στο τραπέζι», επισήμανε.
Για το επεισόδιο στον Λευκό Οίκο
Ερωτηθείσα σχετικά με τα όσα διημείφθησαν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «όσα είδαμε δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο διότι είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους να μιλούν με μια φωνή και διότι έχει σημασία επίσης ποιος θα είναι ο μελλοντικός ρόλος των ΗΠΑ – είναι θέμα αξιοπιστίας».
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, «είναι προς το απόλυτο συμφέρον να διατηρηθεί η διατλαντική συμμαχία, η οποία υπερασπίζεται την ειρήνη και την ελευθερία και αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για τους Ευρωπαίους, αλλά και για τις ΗΠΑ».
Πηγή: ΑΠΕ
- Τραμπ: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς 12 δισ. δολάρια στους αγρότες
- ΠΑΟΚ – Πριεβίζντα 101-70: Νίκη υπό την παρουσία του Μυστακίδη (vid)
- Ηράκλειο: Οδηγός μηχανής παρέσυρε και χτύπησε γυναίκα, σκότωσε τον σκύλο της και εξαφανίστηκε
- Εργασία: Οι κλάδοι που θα κάνουν τη διαφορά σε συνθήκες και μισθούς
- ΑΕΚ – Λέβιτσε 99-88: Ξέσπασε στην παράταση και προκρίθηκε ως πρώτη (vid)
- Deals σε ενέργεια και άμυνα εξετάζουν η Ρωσία με την Ινδονησία
- Netflix: Επιστρέφει στον μεγάλο δανεισμό για να αποκτήσει τη Warner Bros — Η πιο τολμηρή κίνηση στην ιστορία της
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442