Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Μεγαλώνει κομμάτι – κομμάτι «το Δέντρο της Μνήμης» για τα 57 θύματα στα Τέμπη

Θεσσαλονίκη: Μεγαλώνει κομμάτι – κομμάτι «το Δέντρο της Μνήμης» για τα 57 θύματα στα Τέμπη

Πρόκειται για δίδυμο έργο - το «Δέντρο των Ψυχών» θα βρίσκεται στην Αθήνα - που σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος της διαδρομής για τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας στα Τέμπη

Λίγες ημέρες πριν από τις κινητοποιήσεις για τη «μαύρη επέτειο» από την τραγωδία στα Τέμπη, που έχουν προγραμματιστεί στις 28 Φεβρουαρίου, το «Δέντρο της Μνήμης» με τα ονόματα των 57 θυμάτων βαίνει προς την ολοκληρωσή του στη Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δίδυμο έργο» που φιλοτέχνησε η εικαστικός Μαρία Μανδάκη και ξεκίνησε το ταξίδι από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου, στο μνημείο της Αθήνας τα πουλιά θα βρίσκονται στα κλαδιά του δέντρου. Αντίθετα, σε αυτό της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στις ρίζες.

Ο κορμός από το «Δέντρο της Μνήμης» έχει στηθεί σε έναν βράχο στον κήπο του Απογευματινού Ήλιου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Τα πουλιά τοποθετούνται κομμάτι-κομμάτι από την ομάδα του σιδηρουργού, Γιώργου Σαντεξή.

Τα αποκαλυπτήρια του δίδυμου μνημείου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα γίνουν το σαββατοκύριακο

Τέμπη: Το τελευταίο ταξίδι

Στη βάση του βρίσκονται πεσμένα 57 πουλιά, επάνω στα οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ αναγράφονται και οι ηλικίες τους. Το δέντρο καταλήγει με φύλλα, ανθισμένα, δίνοντας και ένα μήνυμα ελπίδας και αναγέννησης.

«Το Δέντρο της Μνήμης» θα σηματοδοτεί το τέλος της διαδρομής για τα θύματα της μεγάλης τραγωδίας που έχει συγκλονίσει τη χώρα. Στην Αθήνα τοποθετείται «Το δέντρο των Ψυχών», που συμβολίζει την αρχή της διαδρομής.

Τα δύο μνημεία, που έχουν ύψος πέντε μέτρων, άρχισαν να κατασκευάζονται από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Τα αποκαλυπτήριά τους θα γίνουν το Σαββατοκύριακο. Στην Αθήνα το Σάββατο και στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο