Φιντάν: Θα πάρουμε τα F-16 σύντομα, χωρίς όρους και περιορισμούς
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει αυξήσει σε όλα τα επίπεδα τις προσδοκίες της για την άρση των αμερικανικών εμποδίων στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του
Τη δημιουργία στη Γάζα ενός «μηχανισμού περιφερειακής κυριότητας και εγγυήσεων» προωθεί η Άγκυρα, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός.
«Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μια φωνή για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα».
Η ΕΕ «απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδείξει ένα στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί «να ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».
«Θα πάρουμε τα F-16 σύντομα χωρίς όρους»
Για την άρση των αμερικανικών εμποδίων στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο Φιντάν σημείωσε πως η Άγκυρα έχει αυξήσει σε όλα τα επίπεδα τις προσδοκίες της ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 «θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς».
Ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ, επειδή συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «τρομοκρατική οργάνωση» PKK-YPG στη Συρία, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.
«Στις συναντήσεις μας τονίσαμε έντονα ότι η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία του FETO (γκιουλενιστών) στις ΗΠΑ και οι μονομερείς κυρώσεις τους είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της Συμμαχίας», δήλωσε.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε πως η χώρα του «παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης και συνεχίζει να επιδιώκει εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς».
Σχολίασε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδείξει ένα στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2023».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελλάδα – Ουγγαρία 16-10: Σαρωτική η Εθνική!
- Μεσολόγγι: Νεαρός διαρρήκτης εισέβαλε σε δύο σπίτι μέσα σε λίγη ώρα – Ξυλοκόπησε τον έναν ένοικο
- Μπεκάλι: «Άναυδος από την κουλτούρα του Μιρτσέα Λουτσέσκου – Τώρα ο Ραζβάν πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του»
- Κουτσούμπας: Σε έναν κόσμο που φλέγεται, η λαϊκή σπίθα που σιγοκαίει να γίνει πυρκαγιά Ανάστασης λαών
- Κύπρος: Ένας νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε
- Φάμελλος: Το φως της Ανάστασης μας δείχνει τον δρόμο για την κοινωνία που αξίζουμε – Μια κοινωνία δικαίου
- Σβεντ: «Δεν με άφησαν να πάω στον Ερυθρό Αστέρα επειδή είμαι Ρώσος»
- Έρχονται οι «Αγώνες Πείνας» με παλιές και νέες φυσιογνωμίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Ακίνητα: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/04/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442