Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εύα Καϊλή: Από την επιτυχία και την καταξίωση στην καταστροφή

Εύα Καϊλή: Από την επιτυχία και την καταξίωση στην καταστροφή

Η ανοδική πορεία και η παταγώδης πτώση της Εύας Καϊλή.

Το 2022 έμελλε να γίνει η χρονιά που θα στοιχειώσει την Εύα Καϊλή.

Ήταν μέσα στις πρώτες μέρες του έτους που η Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών βρέθηκε να εκλέγεται αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια εκλογή που εξασφάλισε άνετα από τον πρώτο κιόλας γύρο. Βρέθηκε στην πέμπτη θέση μεταξύ εννέα Ευρωβουλευτών.

Εύα Καϊλή: Το λόμπι των κρυπτονομισμάτων έχασε την υπέρμαχο του

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τις περισσότερες παρατάξεις για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να τους εκπροσωπήσω από τη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και για τη χώρα μου την Ελλάδα, και θα εργαστώ ακόμα περισσότερο για να αντεπεξέλθω» δήλωνε τότε η Εύα Καϊλή.

Η εκλογή της Ελληνίδας πολιτικού στο αξίωμα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον πολιτικό κόσμο. Με πολλούς που τότε έσπευσαν να τη συγχαρούν, να της έχουν γυρίσει πλέον την πλάτη.

«Συγχαρητήρια Εύα Καϊλή για την εκλογή σου. Για πρώτη φορά από το 2014 το Κίνημά μας θα έχει αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλή επιτυχία στα καθήκοντά σου!» έγραφε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η «Βασίλισσα των Crypto»

Οι αποκαλύψεις έφεραν σκληρούς χαρακτηρισμούς για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξαιρετικά αιχμηρός ο Νουριέλ Ρουμπινί που έκανε λόγο για «διεφθαρμένη μαζορέτα». Σε tweet του σημείωνε πως η «Βασίλισσα των Crypto» δωροδοκείται σε μετρητά και όχι κρυπτονομίσματα.

Χαρακτηρισμό που υιοθέτησε και το Politico για την Εύα Καϊλή, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων πρέπει πλέον να αναζητήσουν νέο υπέρμαχο.

«Ψάχνουν στις Βρυξέλλες για μια νέα πολιτική φυσιογνωμία αφού έχασαν την Εύα Καϊλή» γράφουν χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως οι βελγικές αρχές κατέσχεσαν μετρητά και όχι κρυπτονομίσματα.

Έχουν μάλιστα ήδη βρεθεί οι πιθανοί «κληρονόμοι» στη θέση της «βασίλισσας» από τους λομπίστες των κρυπτονομισμάτων.

«Ήταν μια μαζορέτα, αλλά ήδη μάλλον απομονωμένη στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος», σημείωνε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός σοσιαλιστής Paul Tang. «Η επόμενη cheerleader πρέπει να είναι καθαρή έτσι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο».

Ήταν λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή της που, όπως θυμάται το Politico, η Εύα Καϊλή είχε εγκαινιάσει νέο ερευνητικό κέντρο. Ήταν για την προώθηση της τεχνολογίας blockchain στην ΕΕ.

Και ξαφνικά, η Εύα Καϊλή, μια από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρέθηκε να κατηγορείται για διαφθορά στο πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate.

Η περίοδος επιρροής της είχε φτάσει στο τέλος της, δημιουργώντας παράλληλα, όπως αναφέρεται στο Politico, και τεράστια κρίση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Άνοδος και πτώση

Η Εύα Καϊλή μιλούσε μήνες νωρίτερα για τις φιλοδοξίες της. Άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά. Στα μέσα Οκτωβρίου του 2022 έβλεπε τον εαυτό της σε έναν τέτοιο ρόλο μετά το πέρασμα δύο – τριών ετών.

Τίποτα δεν προμήνυε τις ραγδαίες εξελίξεις που θα ακολουθούσαν λίγο καιρό μετά. Η Εύα Καϊλή βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο μεγατόνων Qatargate που έχει συνταράξει τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η σύλληψη της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι έγινε πρωτοσέλιδο στα κορυφαία μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν, κατά το Politico, το πιο λαμπερό ζευγάρι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν θα μπορούσε να προβλέψει κανείς την απότομη πτώση τους.

Η 44χρονη Εύα Καϊλή πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, κάτι που επέτρεψε και την άρση της ασυλίας της, με τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού και της οικογένειάς της στην Ελλάδα να έχουν δεσμευτεί.

Είχε, άλλωστε, συλληφθεί και ο 35χρονος σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθός Ιταλού Ευρωβουλευή και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Fight Impunity, κατηγορούμενος για διαφθορά. Η πτώση απρόσμενη για το λαμπερό ζευγάρι που βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του.

Είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Διαγραφή από το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, διαγραφή από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καθαίρεση από το αξίωμα της αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απόφαση για την παράταση ή μη της προφυλάκισής της θα εξαρτηθεί μετά και τη νέα της κατάθεση στις ανακριτικές αρχές του Βελγίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Μέσα σε μια νύχτα, η Εύα Καϊλή βίωσε την απόλυτη ανατροπή από την καταξίωση στην καταστροφή.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024