Η Κομισιόν ενεργοποιεί το σχέδιο «αποκλεισμού της Ρωσίας από τον πλανήτη» – Τι περιλαμβάνει
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στην άτυπη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Οι γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν έχουν λάβει εντολή να προτείνουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «αποκλεισμού της Ρωσίας από τον πλανήτη», σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.
«Τέτοια μέτρα δεν υπήρχαν ούτε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά πηγή της Κομισιόν.
Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν τομείς και επιλογές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια και διεύρυνση της λίστας φυσικών προσώπων που έχουν σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.
Πηγές της Κομισιόν είπαν στην EURACTIV ότι υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Όχι μόνο των πλοίων με ρωσική σημαία, αλλά και των πλοίων με άλλη σημαία αλλά ρωσικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων.
Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιτίθεται το Βερολίνο, καθώς φοβάται πως η Ρωσία θα αντιδράσει με κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου.
Επίσης, το Λονδίνο φαίνεται ότι θα απαγορεύσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν ρωσικά πλοία. Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να γίνει κάτι παρεμφερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μόσχα.
Σε αυτή την πρόταση, η Ουγγαρία αντιτίθεται σθεναρά αλλά δεδομένου ότι και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου μέτρου – δη στο πετρέλαιο – οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η ουγγρική αντίσταση θα καμφθεί.
Επιπλέον, πηγή της Κομισιόν είπε ότι οι υπηρεσίες της «εξετάζουν έναν-έναν τους Ρώσους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη της ΕΕ και έχουν σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.
«Δεν μιλάμε μόνο για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αλλά και για διακοπή κάθε είδους οικονομικής συναλλαγής», πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι αυτοί οι ολιγάρχες θα καταστούν «οικονομικά νεκροί».
Τέλος, πάνω στο τραπέζι είναι επίσης και ο πλήρης αποκλεισμός από το SWIFT όλων των ρωσικών τραπεζών, με στόχο τον «χρηματοπιστωτικό στραγγαλισμό» του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στην άτυπη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» για τον τελικό με τον Άγιαξ – Χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο
- Ένας χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης άλλαξε μια ιστορία 100 ετών στις πουέντ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Συνένοχη είναι η Ευρώπη για το χάος της Δύσης
- Μεγάλα ματς στο Champions League, με… φόντο την πρόκριση στα νοκ-άουτ (pic)
- Με νέο αεροσκάφος και δύο ώρες καθυστέρηση αναχώρησε για το Νταβός ο Τραμπ
- Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά – Πού σημειώνονται χιονοπτώσεις
- O Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τις πιθανότητες του – Τι λένε οι αριθμοί μετά τη σπουδαία νίκη με τη Λεβερκούζεν (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442