Ιταλία – Μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες
Πρόκειται, μάλιστα, να κατατεθεί ειδική ερώτηση στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για φαινόμενο αισχροκέρδειας. Η ιταλική ένωση καταναλωτών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε εκείνο των καυσίμων
Οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι όλο και μεγαλύτερες στην Ιταλία. Έρευνα της ένωσης καταναλωτών Federconsumatori δείχνει ότι το αλεύρι και το ψωμί στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 38% και 33%.
Στα 3,81 ευρώ το ψωμί ολικής άλεσης
Το ψωμί ολικής άλεσης έφτασε να κοστίζει ακόμη και 3,81 ευρώ το κιλό.
«Υπό την ώθηση της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και του κόστους της ενέργειας, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία η ακρίβεια που καταγράφεται στα είδη τροφίμων», τονίζει η Federconsumatori.
Oι Ιταλοί αρτοποιοί, παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις στο αλεύρι άγγιξαν και το 85%.
Να ερευνηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας
Πρόκειται, μάλιστα, να κατατεθεί ειδική ερώτηση στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για φαινόμενο αισχροκέρδειας. Η ιταλική ένωση καταναλωτών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε εκείνο των καυσίμων.
Εισάγει το 65% του σιταριού
Οι αυξήσεις στο ψωμί, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ιταλία παράγει μόνον το 35% του σιταριού που χρειάζεται. Όλο το υπόλοιπο εισάγεται (κυρίως από την Ουκρανία και την Ρωσία) και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, λόγω και της μεταφοράς του προϊόντος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Σάντερλαντ – Τότεναμ
- LIVE: Νότιγχαμ Φόρεστ – Άστον Βίλα
- Εργατικό δυστύχημα στον Βόλο: Κατέληξε ο 58χρονος χειριστή που καταπλακώθηκε από εκσκαφέα
- Από την παράλυση προσώπου στη σκηνή: O Τζάστιν Μπίμπερ στο Coachella
- Ανήμερα του Πάσχα από τα παλιά: Ο χορός του Ανδρέα, το μελάτο αυγό του Σαρτζετάκη και το τσούγκρισμα Παπαρήγα – Καραμανλή
- Μια στροφή πριν το τέλος: Οι πιθανότεροι αντίπαλοι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στα play offs της Euroleague
- Είναι τα αιολικά και ηλιακά πάρκα απειλή για τις μέλισσες; Τι λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος
- Καιρός: Με σκόνη και λασποψιχάλες η επιστροφή των εκδρομέων – Ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)





























































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.04 – 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/POSTER_3-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442