Γαλλία – Το Παρίσι θέλει «μια συνθήκη για θέματα μετανάστευσης» μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας
Ο Γάλλος ΥΠΕΣ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να «τηρήσει την υπόσχεσή της» για χρηματοδότηση της καταπολέμησης του μεταναστευτικού ρεύματος στις γαλλικές ακτές
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ζήτησε τη διαπραγμάτευση μιας «συνθήκης για θέματα μετανάστευσης» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Λουν-Πλαζ, μεταξύ του Καλαί και της Δουνκέρκης, στη Βόρεια Γαλλία, που ήταν αφιερωμένο στους μετανάστες.
Οι μετανάστες αποτελούν αιτία τακτικών εντάσεων μεταξύ του Λονδίνου και του Παρισιού.
«Πρέπει να διαπραγματευτούμε μια συνθήκη, καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν το έκανε όταν διαπραγματεύτηκε το Brexit, το οποίο μας δεσμεύει στα θέματα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Νταρμανέν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα φέρει σε πέρας αυτό το έργο όταν θα αναλάβει την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο.
Ο Γάλλος ΥΠΕΣ κάλεσε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να «τηρήσει την υπόσχεσή της» για χρηματοδότηση της καταπολέμησης του μεταναστευτικού ρεύματος στις γαλλικές ακτές.
Το θέμα αυτών των διελεύσεων αποτελεί τακτικά αιτία τριβών μεταξύ του Λονδίνου και του Παρισιού, ενώ πρόσφατα το θέμα επικεντρώθηκε στα οικονομικά.
«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληρώσει αυτό που μας υποσχέθηκε», δήλωσε ο Νταρμανέν, προσθέτοντας: «Καλούμε τους Άγγλους να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για χρηματοδότηση, αφού τους κρατάμε τα σύνορα».
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε στο τέλος Ιουλίου να πληρώσει στη Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022, για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στις ακτές.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, είχε ωστόσο απειλήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου να μην καταβάλει αυτό το ποσό, απέναντι στον αριθμό-ρεκόρ των αφίξεων μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη.
«Είναι ήδη πάνω από 20 χρόνια που η Γαλλία κρατά τα σύνορα για τους Βρετανούς φίλους μας», επέμεινε ο Νταρμανέν.
Υπενθύμισε ότι «προσλήφθηκαν επιπλέον χωροφύλακες» και «αγοράστηκαν τεχνολογικά μέσα για τη φύλαξη αυτών των συνόρων», τονίζοντας πως η Γαλλία πέτυχε να μειώσει σημαντικά τη μεταναστευτική πίεση.
Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι «σύμμαχος της Βρετανίας», αλλά «όχι υποτελής της»: «Είμαστε εδώ για να κρατάμε ένα σύνορο, είναι αλήθεια. Αλλά είμαστε εδώ, για να το κάνουμε συμπληρωματικά με τους Βρετανούς φίλους μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, τους τελευταίους τρεις μήνες «από 50% ανήλθαν σε 65%» οι συλλήψεις παράνομων σκαφών.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σχεδόν στο 100%, αν διαθέτουμε όλα αυτά τα μέσα και αν οι Βρετανοί φίλοι μας συνεχίσουν να μας βοηθούν, όπως κάνουν», κατέληξε ο Νταρμανέν, προσθέτοντας πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον διευθυντή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας παρακολούθησης των συνόρων, Frontex, ότι αυτή η υπηρεσία θα είναι «στο ραντεβού» μέχρι το τέλος του έτους, για να βοηθήσει στην παρακολούθηση της περιοχής, κυρίως μέσω αεροπορικής επιτήρησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Χέις-Ντέιβις «πακετάρει» βαλίτσες και άναψε… φωτιές στα social media (vid)
- Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο 54χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό των παιδιών του στη Μεσσαρά
- Η ανατριχιαστική ιστορία του ασύλου Pennhurst που ενέπνευσε τη σειρά Stranger Things
- Αλεξανδρούπολη: Κλειστά σχολεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί, λόγω παγετού και χιονοπτώσεων
- Πάτρα: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας
- Το αρνητικό ρεκόρ 110 χρόνων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (pic)
- Κικίλιας: Ενισχύουμε την επιχειρησιακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στη θαλάσσια ασφάλεια
- Πατάει τις κόκκινες γραμμές των αγροτών η κυβέρνηση – Νέες απειλές Μαρινάκη και τελεσίγραφα για τη σύνθεση των επιτροπών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442