Οι επιχειρήσεις της Ανσαρούλ Ισλάμ μειώθηκαν θεαματικά μετά το θάνατο του Ιμπραχίμ Μαλάμ Ντίκο, τον οποίο αντικατέστησε στην ηγεσία της οργάνωσης ο αδελφός του

Η γαλλική αντιτζιχαντιστική δύναμη στο Σάχελ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκότωσε στο Μαλί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, ένα «σημαντικό» στέλεχος μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης, που ειδικευόταν στην τοποθέτηση αυτοσχέδιων ναρκών.

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι, ο επικεφαλής αυτού του δικτύου που τοποθετούσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, «εξουδετερώθηκε» στην περιοχή Χομπόρι, σε μια επιχείρηση της αποστολής Μπαρκάν, «σε συντονισμό» με τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός παρέχει επιμελητειακή στήριξη και πληροφορίες στις γαλλικές δυνάμεις στο Σάχελ.

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι ήταν «ο επικεφαλής μιας σημαντικής ομάδας στους κόλπους της Ανσαρούλ Ισλάμ». Ήταν δεύτερος τη τάξει, κάτω από τον Τζαφάρ Ντίκο, τον «εμίρη» αυτής της οργάνωσης και δρούσε στην περιοχή της Εθνικής Οδού 16, μεταξύ του Γκόσι και του Γκάο, σύμφωνα με την Μπαρκάν.

Οι αυτοσχέδιες νάρκες είναι το όπλο που προτιμούν οι τζιχαντιστές, που δρουν σε αυτή τη ζώνη.

Η Ανσαρούλ Ισλάμ ιδρύθηκε το 2016 στην Μπουρκίνα Φάσο, από τον ιεροκήρυκα Ιμπραχίμ Μαλάμ Ντίκο. Αρχικά, δρούσε στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, αλλά κατόπιν απέκτησε διασυνδέσεις με την ομάδα του Αμαντού Κούφα, που ανήκε στην Αλ Κάιντα του Σάχελ και δρούσε στο κεντρικό Μαλί. Τα πρώτα χρόνια της δράσης της, είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο.

Οι επιχειρήσεις της Ανσαρούλ Ισλάμ μειώθηκαν θεαματικά μετά τον θάνατο του Ιμπραχίμ Μαλάμ Ντίκο, τον οποίο αντικατέστησε στην ηγεσία της οργάνωσης ο αδελφός του, Τζαφάρ.

Ο Μακρόν διαβεβαιώνει ότι οι γαλλικές δυνάμεις δεν θα μείνουν «αιωνίως» στο Μαλί

Η Γαλλία δεν θα παραμείνει αιωνίως στο Μαλί, διαβεβαίωσε στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις νεαρών Αφρικανών, που του ζητούσαν να αποχωρήσουν οι γαλλικές δυνάμεις από το Σάχελ.

«Πιστεύω ότι δεν είναι ο προορισμός μας να μείνουμε, γι’ αυτό είμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε βάσεις. Στο Τεσαλίτ ή στο Κιντάλ (βόρειο Μαλί), η δουλειά μας δεν είναι να έχουμε στρατιωτικές βάσεις. Το κράτος του Μαλί θα πρέπει να επιστρέψει», υπογράμμισε, μιλώντας σε ένα στρογγυλό τραπέζι, στη Σύνοδο Αφρικής-Γαλλίας που διεξήχθη στο Μονπελιέ.

«Αυτό που θέλω είναι να αποσύρουμε τις στρατιωτικές βάσεις το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό προϋποθέτει την επιστροφή ενός ισχυρού κράτους (σ.σ. του Μαλί) και επενδυτικά σχέδια, ώστε οι νέοι να μην στραφούν στο χειρότερο, όταν επανακάμψουν οι τρομοκρατικές ομάδες. Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν με ενδιαφέρει να έχω βάσεις αιωνίως στο αφρικανικό έδαφος. Δεν είναι αυτός ο προορισμός της Γαλλίας», διαβεβαίωσε.

«Η Γαλλία δεν βρίσκεται εκεί, παρά μόνο για να πολεμήσει την τρομοκρατία, όχι για να στηρίξει το ένα ή το άλλο καθεστώς», πρόσθεσε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν το 2013, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Μαλί.

Από τον Ιούνιο, το Παρίσι αναδιοργανώνει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στο Σάχελ. Ο στρατός έχει αποχωρήσει από τις βάσεις στο βορρά (Κιντάλ, Τομπουκτού, Τεσαλίτ) και προβλέπεται ότι, μέχρι το 2023, θα μειωθούν οι στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή, από τους 5.000 σήμερα, στους 2.500-3.000.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνομιλούσε με πολλούς νεαρούς Αφρικανούς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σενεγαλέζος μπλόγκερ, Σεΐχ Φαλ, ο οποίος του είπε: «Σταματήστε να συνεργάζεστε με αυτούς τους δικτάτορες προέδρους. Και προγραμματίστε τη σταδιακή και οριστική αποχώρηση από τις στρατιωτικές βάσεις σας στην Αφρική».

Ο Μακρόν απάντησε επίσης στις κατηγορίες των νέων, ότι η Γαλλία στηρίζει Αφρικανούς «δικτάτορες που καταπατούν το Σύνταγμα», για να παραμείνουν στην εξουσία. Οι νέοι ανέφεραν ως παραδείγματα το Τσαντ, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Σε καθεμιά από αυτές τις χώρες, είπε ο Μακρόν, η Γαλλία περιόρισε τα επενδυτικά σχέδιά της «από κυβέρνηση σε κυβέρνηση» και, αντιθέτως, στηρίζει περισσότερο τα σχέδια της κοινωνίας των πολιτών.

Εξήγησε επίσης ότι το Παρίσι στηρίζει τις προσπάθειες δημοκρατικής μετάβασης, όπως στο Τσαντ, όπου η διαδικασία αυτή προωθείται από την Αφρικανική Ένωση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr