Κυρ. Μητσοτάκης: Αναδίπλωση για το ασυμβίβαστο υπουργού–βουλευτή – Πώς μπήκε στο «συρτάρι» η πρόταση
Με την κοινοβουλευτική ομάδα να βράζει και τις δημοσκοπήσεις να πιέζουν, χρειάστηκε μόνο μισή κουβέντα από τον Γιώργο Βλάχο προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εγκαταλείψει τις μεγαλοστομίες περί ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή ως δικλείδα ασφαλείας εναντίον της διαφθοράς.
Ανέκρουσε πρύμναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση για τη θέσπιση ενός ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και αυτής του υπουργού ή υφυπουργού, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η είδηση από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ είναι ότι η πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή δεν «περπατάει»
Μισή κουβέντα από τον Γιώργο Βλάχο αρκούσε προκειμένου ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τις μεγαλοστομίες περί ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή ως δικλείδα ασφαλείας εναντίον της διαφθοράς.
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής στην τοποθέτηση του εξέφρασε την αντίθεση του αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση τη σχετική διάταξη. Και προφανώς στο Μαξίμου γνωρίζουν ήδη ότι δεν είναι ο μόνος. Συνάδελφοί του έχουν εκφράσει ανοιχτά και δημόσια τις ενστάσεις ή τη διαφωνία τους κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Βλάχου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να βάζει στο «συρτάρι» την πρόταση, αναφέροντας: «Είναι σαφές ότι και από την πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν συμφωνεί και αυτό που έχουμε ως δυνητική δυνατότητα είναι ο επανακαθορισμός των ασυμβίβαστων με αυξημένη πλειοψηφία, αλλά αυτή τη στιγμή δε βλέπω κάποια διάθεση στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο να κινηθούμε προς πιο σκληρά ασυμβίβαστα υπουργού και βουλευτή, το σέβομαι. Αν διαγνώσουμε ότι αυτή η διάταξη θα πρέπει να βγει τελείως, θα το κάνουμε».
«Δεν έχει πλειοψηφία αυτή η άποψη»
Ο εισηγητής της ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση, Ευριπίδης Στυλιανίδης, πήρε στη συνέχεια το λόγο και σχολίασε: «Ένα από τα στοιχεία της κοινοβουλευτικής υπεροχής είναι το περιθώριο που μας δώσατε να εκφραστούμε κατά συνείδηση στην πρώτη ΚΟ. Δεν έχει πλειοψηφία αυτή η άποψη και θα μπορούσαμε να μην το υποστηρίξουμε καθόλου για να μην ισχυριστούν ψευδώς οι αντίπαλοί μας ότι θα το καταψηφίσουν. Αυτή η παρέμβαση που κάνατε είναι πολύ σημαντική και δείχνει την ποιοτική διαφορά μας με τους αντιπάλους μας».