Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Αυτή η περιοχή «ανοίγει» στην Αμμόχωστο - Περιλαμβάνει 36 ελληνοκυπριακές περιουσίες

Κύπρος: Αυτή η περιοχή «ανοίγει» στην Αμμόχωστο – Περιλαμβάνει 36 ελληνοκυπριακές περιουσίες

«Αναγνωρίστε το ψευδοκράτος για να πάρετε πίσω περιουσίες στο Βαρώσι», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Mία έκταση 174.643 τετραγωνικών μέτρων εντός των Βαρωσίων αποστρατιωτικοποιείται μετά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, στην περιοχή αυτή εντός της περίκλεισης πόλης της Αμμοχώστου υπάρχουν ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έχουν υποβάλει ήδη αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας και μπορούν να τους επιστραφούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής «Κίμπρις Ποστασί», πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Νικόλα και καλύπτει τα περίχωρα της μεγάλης εκκλησίας στην είσοδο του Βαρωσιού.

Η απόφαση για την αποστρατικοποίηση της περιοχής, που αποτελεί το 3.5% της πόλης-φάντασμα, ελήφθη στο «υπουργικό συμβούλιο» της ψευδο-κυβέρνησης που συνήλθε στις 16 Ιουλίου.

Η περιοχή του Αγίου Νικόλα προστίθεται στην λίστα των ήδη «ανοιχτών» περιοχών του Βαρωσιού, η οποία συμπεριλαμβάνει την Οδό Δημοκρατίας, το Τέμενος Μπιλάλ Αγά και την Οδό Κένεντυ.

Η «Κίμπρις Ποστασί» αναφέρει ακόμη ότι μετά την λήψη της νέας απόφασης ακολουθεί η αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων από τα περίχωρα του Αγίου Νικόλα του Βαρωσιού.

Οι σιδερένιοι φράχτες γύρω από την περιοχή, που αποστρατικοποιείται και ανοίγει, θα αφαιρεθούν. Επίσης, η περιοχή πέρα από τις λεωφόρους Δημοκρατίας και Κένεντι,, όπου υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες και ακόμη δεν δέχονται επισκέπτες, θα ανοίξουν προς το κοινό.

Σύμφωνα με το τ/κ δημοσίευμα τα ιδιωτικά ακίνητα στην περιοχή, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από «στρατιωτικό καθεστώς», θα επιστραφούν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έχουν υποβάλει ήδη αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας».

Το τ/κ δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την υπενθύμιση ότι στο Βαρώσι οι ε/κ ιδιοκτήτες περιουσιών έχουν τρεις επιλογές, την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή περιουσιών.

Eρντογάν: Αναγνωρίστε το ψευδοκράτος για να πάρετε πίσω περιουσίες στο Βαρώσι

Νωρίτερα εξάλλου, κατά τη στρατιωτική παρέλαση για την μαύρη επέτειο του «Αττίλα», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

«Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», είπε τονίζοντας πως η περιοχή θα  γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή.

Ακολούθως ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε σειρά κατηγοριών κατά των Ε/κ ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια την λύση, είναι «αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα», έχουν «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τ/κ.

Για το Κυπριακό, είπε πως δεν πρέπει κανείς να αναμένει πισωγυρίσματα. «Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια  ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και  επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».

Τατάρ: Το άνοιγμα των Βαρωσίων θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία

Το παράνομο άνοιγμα θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Θα είναι έντονη η παρουσία μας στην περιοχή (σ.σ στην περίκλειστη πόλη), προστατεύοντας τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε επίσης ο Τατάρ.

Για το Κυπριακό, είπε πως: «Η ε/κ πλευρά θεωρούσε μια συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας ως αφαίρεση των εγγυήσεων της Τουρκίας και απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και δεν ήθελε να μοιραστεί την ισότητα, τη διοίκηση και τον πλούτο με την τουρκική πλευρά».

Υποστήριξε επίσης ότι «οι ρατσιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς», το αποτέλεσμα του Σχεδίου Ανάν και αυτά που εκτυλίχθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, έχουν καταδείξει ξεκάθαρα ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη λύσης στη βάση ομοσπονδίας στην Κύπρο.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΕ, παρά το όχι των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν, προχώρησε στη μονομερή και άδικη ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ και παραμένει παρατηρητής στην πολιτική απειλών και προκλήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία εκμεταλλεύεται την πλήρη ένταξή της», είπε.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024