Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ημίχρονο του Super Bowl: Στα παρασκήνια του πιο θεαματικού 12λεπτου της αμερικανικής τηλεόρασης

Το ημίχρονο του Super Bowl: Στα παρασκήνια του πιο θεαματικού 12λεπτου της αμερικανικής τηλεόρασης

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης που υπογράφει τις συναυλίες του Super Bowl την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτει το παρασκήνιο του μεγαλύτερου τηλεοπτικού γεγονότος των Η.Π.Α.

Ενώ το 55ο Super Bowl ετοιμάζεται να ξεκινήσει, το παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και πάλι – περισσότερο από την ίδια την αθλητική διοργάνωση – το σόου του ημιχρόνου.

Ο Weeknd είναι ο καλλιτέχνης που θα εμφανιστεί φέτος στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός των Η.Π.Α ενώ ο άνθρωπος που θα τον βοηθήσει να κάνει το εντυπωσιακό του σόου πραγματικότητα είναι ο Βρετανός τηλεοπτικός σκηνοθέτης Χέιμις Χάμιλτον, που έχει υπογράψει όλες τις συναυλίες του Super Bowl από το 2010.

Ο 54χρονος, βραβευμένος Χάμιλτον έχει από τότε σκηνοθετήσει τις εμφανίσεις αστέρων όπως η Μαντόνα, η Μπιγιόνσε και η Lady Gaga.

Το 2021 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από την χρονιά που το NFL απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή επιλογή της φιλαρμονικής ορχήστρας και έβαλε στη σκηνή τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής.

Από την εξαίσια διασκευή του Star Spangled Banner από την Γουίτνει Χιούστον στην Τάμπα, την εμφάνιση αστέρων μεγατόνων όπως ο Μάικλ Τζάκσον και η Νταιάνα Ρος τη δεκαετία του ’90, μέχρι την «εξαγνιστική» περφόρμανς των U2 στη σκια της 11ης Σεπτεμβρίου και το διαβόητο «Nipplegate» με την Τζάνετ Τζάκσον και τον Τζάστιν Τίμπερλεικ- πρόκειται για αξέχαστες μουσικές στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.

Ο Πρινς τραγούδησε και έπαιξε μουσική ζωντανά στο ημίχρονο του Super Bowl το 2007, μια περφόρμανς που από πολλούς θεωρείται η κορυφαία στην ιστορία του θεσμού.

Το 2010 ο Χάμιλτον πήρε τα ηνία και η θεαματικότητα του ημιχρόνου εκτοξεύθηκε. Συγκεκριμένα, το 2015, το πολύχρωμο σόου της Κέιτι Πέρι προσέλκυσε 118,5 εκατομμύρια θεατές, σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό θεατών που τα προηγούμενα χρόνια έφτανε τα 114,4 εκατομμύρια.

Χέιμις Χάμιλτον: ο άνθρωπος κλειδί του θεαματικού ημιχρόνου

Ο Χάμιλτον μεγάλωσε στη βόρεια Αγγλία τη δεκαετία του 1970 αγνοώντας την ύπαρξη του Super Bowl.

«Μεγάλωσα στο Μπλάκπουλ», λέει σε μια σπάνια συνέντευξη του στο CNN sport. «Μιλάμε για τις μέρες πριν το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα. Η μόνη μου επαφή με τον αθλητισμό ήταν η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Μπλάκπουλ και του Λίβερπουλ».

Με την σκηνοθεσία πολλών BRIT Awards, της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 αλλά και των Όσκαρ στο βιογραφικό του, ο Χάμιλτον τράβηξε την προσοχή των υπεύθυνων του Super Bowl.

«Η δημιουργία αυτών των γιγαντιαίων παραστάσεων που βρίσκονται στο κέντρο της αμερικανικής κουλτούρας με γεμίζει με τεράστια υπερηφάνεια» λέει τώρα.

Το στήσιμο του σόου του ημιχρόνου είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και περιλαμβάνει ολόκληρους μήνες προετοιμασίας σχετικά με τον σχεδιασμό της συναυλίας, τα τραγούδια και το βασικότερο- τη μετατροπή ενός γηπέδου σε χώρο συναυλιών και έπειτα ξανά σε γήπεδο, μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Ανάλογα με τον headliner η διαδικασία μπορεί να διαφέρει όμως: «Στο τέλος της ημέρας, η αποστολή είναι να δημιουργήσουμε 12 λεπτά ψυχαγωγίας εν μέσω ενός αθλητικού αγώνα» λέει ο Χάμιλτον που γνωρίζει πολύ καλά τη σπουδαιότητα της συναυλίας για τους μουσικούς: «Είναι μια στιγμή που καθορίζει ολόκληρες καριέρες και μένει πίσω ως σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής κληρονομιάς τους» αναφέρει.

Όλα αυτά φυσικά με φόντο πολλαπλές δυσκολίες : «Πρέπει να βγάλεις μια σκηνή σε επτά, οκτώ λεπτά, να τα βάλεις όλα, να την φτιάξεις και μετά να την κατεβάσεις», λέει ο Χάμιλτον.

«Είναι ένα ρόλερ κόστερ γεμάτο αδρεναλίνη και ειλικρινά, περνάς 12 λεπτά απόλυτα συγκεντρωμένος, προσπαθώντας απλώς να βεβαιωθείς ότι όλα πάνε όπως πρέπει».

Οι φετινές δυσκολίες

Το φετινό σόου θα είναι το πιο δύσκολο της καριέρας του με την πανδημία του κοροναϊού να βάζει αναρίθμητα εμπόδια στις διαδικασίες.

Οι 25.000 θεατές που θα είναι παρόντες υποχρεούνται να φορούν μάσκες συνεχώς ενώ οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα συνήθως κάνουν το στήσιμο του σόου να λειτουργεί- πολλούς ανθρώπους που εργάζονται κοντά ο ένας στον άλλο με εξαιρετικό συντονισμό.

Ο Χάμιλτον αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες αλλά υποστηρίζει ότι παρά τις διαφορετικές παραμέτρους της φετινής παραγωγής έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να ετοιμάσουν ένα ακόμα μοναδικό σόου.

Οι καλύτεροι «παίκτες»

«Ο Κρις Μάρτιν είναι ο πιο γενναιόδωρος καλλιτέχνης», λέει ο Χάμιλτον, «Πήρε τηλέφωνο την φίλη του τη Μπιγιόνσε και τον Μπρούνο Μαρς και τους έπεισε να συμμετάσχουν».

«Και οι δύο ήταν λίγο διστακτικοί στην αρχή αλλά τους έπεισε! Η Μπιγιόνσε εμφανίστηκε τελικά με εκατό χορευτές, και ο Μπρούνο με όλη την ομάδα του. Και ήταν ένα καταπληκτικό σόου που στήθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή, σε ένα στούντιο χορού. Αν ο κόσμος ήξερε τι συνέβαινε σ’ αυτό το μικροσκοπικό στούντιο χορού, θα σοκαριζόταν».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024