Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Στα… όπλα το ακροδεξιό παρακράτος και οι «πραίτορες» του Τραμπ

ΗΠΑ : Στα… όπλα το ακροδεξιό παρακράτος και οι «πραίτορες» του Τραμπ

Η σημερινή επίσημη καταμέτρηση (πλην μεγάλου απροόπτου) από το Κογκρέσο των ψήφων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, με την οποία επικυρώνεται και τυπικά η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, θα συνοδευτεί από επίδειξη δύναμης των οπαδών του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα είναι παρών.

Σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ίσως δεν μάθουμε ποιο κόμμα θα ελέγχει τη Γερουσία, καθώς η καταμέτρηση στην Τζόρτζια ίσως πάρει καιρό. Σίγουρα, όμως, θα παιχτεί η προτελευταία πράξη στο δράμα της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο. Μετά την αναμενόμενη επικύρωση της πλειοψηφίας που έλαβε ο Τζο Μπάιντεν στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων από το Κογκρέσο, η αυλαία θα πέσει στις 20 του μήνα, οπότε και θα διεξαχθεί η – επισήμως σεμνή, λόγω κοροναϊού – τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα κυλήσουν, όμως, όλα ομαλά σήμερα και τις επόμενες δύο εβδομάδες; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως όχι, πιστεύοντας πως κάποια «κέντρα» απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης. Επιχειρώντας, μάλιστα, να εκμεταλλευτούν και το «δηλητηριώδες» κλίμα στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο ανέδειξαν τόσο οι δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας, με την προχθεσινή κοινή τους επιστολή όσο και οι 12 γερουσιαστές και περίπου 140 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων που έχουν δηλώσει πως δεν θα επικυρώσουν το αποτέλεσμα.

Συναγερμός σε FBI και υπηρεσίες πληροφοριών

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν είναι προφανώς και τα ανώτερα κλιμάκια του FBI και των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών. Γι’ αυτό, σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους, ενόψει της συγκέντρωσης στην οποία έχουν καλέσει οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η προσπάθεια να δημιουργηθεί σκηνικό «εμφυλίου» δεν θα γίνει ανεκτή. Μαζί και προς τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος έγραψε την Κυριακή στο Twitter «θα είμαι εκεί», προαναγγέλλοντας επίσης ότι «τα πράγματα θα είναι άγρια».

«Λάβαμε πληροφορίες ότι υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν την πρόθεση να φέρουν τα όπλα τους στην πόλη μας και αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει ανεκτό», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας, τονίζοντας πως όποιος προκαλέσει βία θα συλληφθεί. Μάλιστα, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της τάξης, έχουν επιστρατευτεί και 300 τουλάχιστον στρατιώτες, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στο πλευρό της εθνοφρουράς, της αστυνομίας και των μελών των μυστικών υπηρεσιών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «προληπτική» σύλληψη του ηγέτη της ακροδεξιάς, παρακρατικής οργάνωσης των «Proud Boys» (Περήφανα Παιδιά), με βάση προηγούμενες κατηγορίες σε βάρος του. Τους αυτοαποκαλούμενους «Δυτικούς σοβινιστές», για τους οποίους οι πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζονται να κάνουν επίδειξη δύναμης, όπως και σε άλλες περιπτώσεις μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όταν επιδίωξαν και κάποιες φορές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με μέλη αριστερών αντιφασιστικών οργανώσεων και των «Black Lives Matter».

Χειροπέδες στο αφεντικό των «Proud Boys»

Ο καταγόμενος από το Μαϊάμι, Χένρι «Ενρίκε» Τάριο, δεν είναι, άλλωστε, κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλωστε, προκλήθηκε σάλος όταν ο ίδιος δημοσιοποίησε φωτογραφίες του μέσα από την περίφραξη του Λευκού Οίκου, ενώ ισχυρίστηκε ότι είχε προσκληθεί να βρίσκεται εκεί – κάτι που διαψεύστηκε αργότερα, με την «διευκρίνιση» ότι επρόκειτο για μια συνήθη ξενάγηση στην οποία συμμετέχουν πολλοί απλοί πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Proud Boys», που αποτελούν ένοπλη οργάνωση, απαρτίζονται από αρκετά πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού και αντιπροσωπεύουν ένα είδος «πραιτοριανών» του Τραμπ (δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίστηκαν λίγο πριν τις εκλογές του 2016), είχαν γίνει θέμα και κατά την προεκλογική εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν, ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε καλέσει τον αντίπαλό του να τους αποκηρύξει – με τον Τραμπ να απαντά καλώντας τους «να μείνουν στο περιθώριο και να είναι έτοιμοι».

«Ο πρόεδρος Τραμπ μας κάλεσε να είμαστε έτοιμοι επειδή πρέπει κάποιος να αντιμετωπίσει τους antifa. Λοιπόν, κύριε – εμείς είμαστε έτοιμοι!», είχε σχολιάσει τότε ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ο Τζο Μπιγκς. Μόνο που τώρα, οι «Proud Boys» δεν θα έχουν απέναντί τους κάποιους αντιφασίστες, αλλά τον στρατό και την αστυνομία. Τι θα κάνουν, άραγε;

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024