Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναφορές στον απαρχαιωμένο Netscape browser βρέθηκαν στη συμφωνία του Brexit

Αναφορές στον απαρχαιωμένο Netscape browser βρέθηκαν στη συμφωνία του Brexit

Αναχρονιστικές αναφορές εντοπίστηκαν από παρατηρητικούς ερευνητές στο κείμενο των 1.200 σελίδων

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι κάποιος αξιωματούχος βιαζόταν και προτίμησε το copy-paste: η συμφωνία για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε να περιέχει αναφορές σε τεχνολογίες του περασμένου αιώνα, όπως το πρόγραμμα πλοήγησης Netscape.

Το απίθανο λάθος εντοπίστηκε στη σελίδα 932 της συμφωνίας, κεφάλαιο που αναφέρεται στις τεχνολογίες κρυπτογράφησης. Το κείμενο κάνει λόγο για «σύγχρονα πακέτα λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως το Outlook, το Mozilla Mail και το Netscape Communicator 4.x».

Μόνο που τα τελευταία δύο προγράμματα έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια –η τελευταία έκδοση του Netscape Communicator κυκλοφόρησε το 1997.

Το επίμαχο απόσπασμα της σελίδας 932 (Πηγή: Hackaday)

Ακόμα, η συμφωνία προτείνει τη χρήση των αλγόριθμων κρυπτογράφησης 1024-bit RSA και SHA-1, οι οποίοι θεωρούνται σήμερα παρωχημένοι και ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Οι αναχρονιστικές αναφορές εντοπίστηκαν από ερευνητές ασφάλειας υπολογισμών στις προβλέψεις για το πώς πρέπει να κρυπτογραφούνται τα γενετικά δεδομένα πολιτών όταν διαβιβάζονται από χώρα σε χώρα.

«Είναι ξεκάθαρο πως κάτι δεν πήγε καλά στη σύνταξη αυτής της συμφωνίας, και μάλιστα θα τολμούσαμε να εκφέρουμε την άποψη ότι κάποιος κουρασμένος δημόσιος υπάλληλος απλά αντέγραψε και επικόλλησε αποσπάσματα από έγγραφο ασφάλειας που χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1990» σχολιάζει ο δικτυακός τόπος Hackaday.

Σύμφωνα με το BBC, χρήστες και ειδικοί ανέφεραν ότι τα επίμαχα αποσπάσματα προέρχονται από ευρωπαϊκό έγγραφο του 2008 για τις τεχνολογίες κρυπτογράφησης.

Μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του BBC για σχόλιο.

Ας ελπίσουμε πάντως ότι η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει κατά γράμμα τις συστάσεις του κειμένου για την κρυπτογράφηση ευαίσθητων δεδομένων.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024