Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Αγγλίας – για 9 ημέρες

Η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Αγγλίας – για 9 ημέρες

Η Μαίρη τελικά κατέλαβε το Λονδίνο. Η γνωστή αργότερα ως «αιματοβαμμένη Μαίρη», διότι δίωξε κι εκτέλεσε χιλιάδες προτεστάντες, κράτησε την λαίδη Τζέιν αιχμάλωτη

«Δεν μπορώ να καθοδηγήσω ούτε και να διοικήσω στρατιώτες. Και δεν μπορούν να μπουν σε τάξη από μια γυναίκα, όπως μπορούν από έναν άνδρα». Τα λόγια αυτά μιας γυναίκας της αγγλικής αριστοκρατίας από το Νόρφολκ, έναν περίπου αιώνα πριν από τον θάνατο του Εδουάρδου ΣΤ’ το 1553, αποτυπώνει με ακρίβεια το κενό στο οποίο τότε ξαφνικά βρέθηκε ο αγγλικός θρόνος. Ο μοναδικός γιος του Ερρίκου Η’, από την τρίτη του γυναίκα Τζέιν Σέιμουρ, πέθανε σε ηλικία 15 ετών από φυματίωση.

Οι αγώνες του Ερρίκου Η’ Τυδώρ για μια πανίσχυρη δυναστεία, και για τους οποίους είχε δυστυχήσει στη ζωή του θυσιάζοντας (Αννα Μπολέιν) ή εγκαταλείποντας (Αικατερίνη της Αραγώνος) γυναίκες που είχε αγαπήσει και δημιουργώντας μια καινούργια εκκλησιαστική πραγματικότητα (βίαιη εγκατάλειψη του Καθολικισμού και ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας), κινδύνευε να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Εκτός του Εδουάρδου, δύο μόνο παιδιά του Ερρίκου υπήρχαν. Η Μαίρη, κόρη της Αικατερίνης, και φανατική καθολική που κινδύνευε να στείλει τη χώρα πίσω στην αγκαλιά του Πάπα. Και η Ελισάβετ, την οποία είχε κάνει με την Αννα Μπολέιν, που ασπαζόταν το αγγλικανικό δόγμα δίχως όμως το πάθος και την αφοσίωση του πατέρα της και του αδελφού της Εδουάρδου. Και οι δύο όμως είχαν στο παρελθόν αποκηρυχθεί από τον πατέρα τους σαν μη νόμιμες, για να εξασφαλισθεί η διαδοχή από τον γιο του.

Ο Εδουάρδος, γνωρίζοντας πως το τέλος του δεν ήταν μακριά, ήθελε με κάποιον τρόπο να διαφυλάξει το όραμα του πατέρα του. Αυτό κατ’ αρχάς σήμαινε την με κάθε τρόπο αποτροπή μιας επιστροφής στον καθολικισμό. Και κατά δεύτερο, την επαναφορά της δυναστείας στον σωστό της δρόμο, με την επαναφορά της στην ανδρική σειρά διαδοχής. Πριν πεθάνει λοιπόν διατύπωσε σε έγγραφο τον τρόπο της διαδοχής.

Για να αποφύγει την καθολική Μαίρη, ο βασιλιάς υπενθύμισε την απόφαση του πατέρα του, πως δεν ήταν αυτή κι η Ελισάβετ νόμιμες. Δεν λογάριασε καν την εξαδέλφη του Μαρία Στιούαρτ της Σκωτίας, λόγω καθολικισμού, αλλά κι επειδή η γαλλίδα μητέρα της, Μαρί ντε Γκιζ, την είχε παντρέψει με τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου, Φραγκίσκο. Στράφηκε έτσι στην εξαδέλφη του, από την πλευρά της γιαγιάς του Ελισάβετ του Γιορκ (κόρης του περίφημου Ριχάρδου Γ’), λαίδη Τζέιν Γκρέι, ορίζοντας πως ο θρόνος θα πέρναγε μετά στα αρσενικά παιδιά της.

Η τραγική νέα γυναίκα, μόλις 16 ετών, δεν είχε καμία διάθεση ούτε και προοπτική να εμπλακεί στα της διαδοχής. Ο πανίσχυρος όμως τότε στο παλάτι Δούκας του Νορθάμπερλαντ την πίεσε αφόρητα να μην αρνηθεί τη στέψη. Η λαίδη Γκρέι ανέβηκε στον θρόνο το 1553 κι εγκαταστάθηκε με τον άνδρα της, γιο του Δούκα, στον Πύργο του Λονδίνου. Από τον οποίο δεν ξαναβγήκε!!

Η Μαίρη τελικά κατέλαβε το Λονδίνο. Η γνωστή αργότερα ως «αιματοβαμμένη Μαίρη», διότι δίωξε κι εκτέλεσε χιλιάδες προτεστάντες, κράτησε την λαίδη Τζέιν αιχμάλωτη. Οδηγήθηκε όμως στον δήμιο όταν αργότερα η βασίλισσα προσπάθησε να παντρευτεί τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας και τη θεώρησε, εντελώς άδικα, υποκινήτρια των ταραχών που ξέσπασαν. Η λαίδη Τζέιν Γκρέι ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στον θρόνο της Αγγλίας. Βασίλεψε για εννέα ημέρες. Σπάνια την αναφέρουν τα βιβλία της Ιστορίας!

*Κατά καιρούς θα αναφερόμαστε σε κάποιες,
όχι τόσο γνωστές, πτυχές της Ιστορίας

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024