Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Στο κόκκινο οι κρίσιμοι δείκτες - Κόπωση, οικονομία, ιεράρχες, ρεβεγιόν αφήνουν έδαφος στον κοροναϊό

Lockdown : Στο κόκκινο οι κρίσιμοι δείκτες – Κόπωση, οικονομία, ιεράρχες, ρεβεγιόν αφήνουν έδαφος στον κοροναϊό

Μπορεί οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Κυριακή και τη Δευτέρα να άφησαν «αχτίδα» ελπίδας για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ωστόσο σήμερα, Τρίτη, η προσγείωση στην πικρή πραγματικότητα ήταν απότομη: 1.240 κρούσματα, 98 θάνατοι και 550 οι διασωληνωμένοι

Μπορεί οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Κυριακή και τη Δευτέρα να άφησαν «αχτίδα» ελπίδας για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ωστόσο σήμερα, Τρίτη, η προσγείωση στην πικρή πραγματικότητα ήταν απότομη: 1.240 κρούσματα, 98 θάνατοι και 550 οι διασωληνωμένοι.

Η χώρα μετράει από την αρχή της φονικής πανδημίας 126.372 κρούσματα και 3.785 συνολικά νεκρούς. Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι έχουν καταγραφεί στο δεύτερο κύμα, το οποίο εξακολουθεί να σφυροκοπά όλην την Ευρώπη με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα σε σχέση με το πρώτο κύμα. Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, με 550 ανθρώπους να δίνουν «μάχη» για τη ζωή τους στις ΜΕΘ.

Είναι σαφές ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που το lockdown, ενώ στην αρχή ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, πήρε παράταση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, έστω και με μικρές «παραχωρήσεις» λόγω χριστουγέννων και λόγω της ανάγκης να σωθεί κάτι από τον εορταστικό τζίρο για τα καταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και των βιβλιοπωλείων. Για το λιανεμπόριο επελέγη η ενδιάμεση -και αμφιλεγόμενη για μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου- λύση της μεθόδου του click away, αφού οι λοιμωξιολόγοι τράβηξαν κόκκινη γραμμή.

Η εστίαση και κάθε άλλη μορφή διασκέδασης, παραμένει κλειστή μέχρι νεοτέρας, με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή, να δείχνουν… λουκέτο έως και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η γκρίνια

Ωστόσο, οι παραπάνω παραχωρήσεις πολλούς δεν φαίνεται να τους ικανοποιούν και συνεχίζουν να πιέζουν για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Τη στιγμή που η χώρα θρηνεί σε καθημερινή -σχεδόν- βάση 100 νεκρούς από τον φονικό ιό και το ΕΣΥ ακροβατεί σε μια λεπτή κλωστή, δυστυχώς είναι αρκετοί όσοι εμφανίζονται να τους απασχολεί η λειτουργία της αγοράς ή η διασκέδαση στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για την πρώτη ομάδα στην οποία ανήκουν κυρίως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (εμπορικών καταστημάτων, καφέ, μπαρ, εστιατορίων) και οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς, υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα αφού αν επιζήσουν του κοροναϊού πρέπει να έχουν και ένα εισόδημα για να επιβιώσουν. Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση για το πώς μπορούν να στηριχθούν και να διευκολυνθούν πρέπει να είναι εξαντλητική και να ληφθούν μέτρα πραγματικά αποτελεσματικά.

Η δεύτερη κατηγορία, όμως, που γκρινιάζει για τη διασκέδασή της είναι δύσκολο να δικαιολογήσει την αντίδρασή της.

Οι πιο καλοπροαίρετοι θα πουν ότι είναι λογικό να ψάχνουμε όλοι μια διέξοδο και λίγες στιγμές ανεμελιάς στις δύσκολες μέρες που ζούμε, εδώ και δέκα μήνες, οι πιο κυνικοι και ρεαλιστές θα απαντήσουν με εικόνες μέσα από τις ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση είναι κρίμα, μετά από περίπου 11 μήνες σκληρής «μάχης» με τον αόρατο εχθρό να χαθεί έδαφος, τη στιγμή μάλιστα που όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω κόπωσης από τα μέτρα.

Τρομάζουν τα ρεβεγιόν

Σε αντίθεση με το Πάσχα, που από την κυβέρνηση μας προέτρεπαν να γιορτάσουμε μόνοι μας στο σπίτι μας, αυτή τη φορά επιτρέπεται παρουσία έως 9 ατόμων στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αφού το περασμένο Πάσχα, αν και δεν γνωρίζαμε όσα ξέρουμε τώρα για τον φονικό ιό, η πανδημία φαινόταν να είναι περισσότερο υπό έλεγχο, απ΄ότι τώρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις 18 Απριλίου του 2020, παραμονή του Πάσχα, η χώρα είχε ανακοινώσει 11 κρούσματα, δύο νέους θανάτους και 67 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Στις 20 Απριλίου, την επόμενη του Πάσχα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα, 61 διασωληνωμένους και 6 νέους θανάτους. Ανήμερα του Πάσχα δεν υπήρξε ενημέρωση. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για αριθμούς που απέχουν παρασάγγας από τις ανακοινώσεις στο δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας.

Μάλιστα και οι λοιμωξιολόγοι, εμφανίζονται να απορούν με την εν λόγω απόφαση για ρεβεγίον έως 9 άτομα, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο, δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή, ενώ χρήζει διευκρινήσεων αν τελικά οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι από την ίδια, συγγενική, ή  φιλική οικογένεια. Σημειώνουν, δε, ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν με τη θέση, για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είπε πως «η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση».

Λίγα λεπτά νωρίτερα και η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε εκ νέου «την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς». Έδωσε μάλιστα και ένα τρομακτικό παράδειγμα, υπογραμμίζοντας πως «αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά».

«Δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή ο περιορισμός 9 ατόμων στα ρεβεγιόν»

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους. Αρκετοί εξάλλου, θεωρούν ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος.

Κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι.

«Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.

«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

Ο αριθμός 9 που εμφανίζεται τελευταία όλο και περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, «δεν προτάθηκε από την επιτροπή» σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή. Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε και από ποιον ούτε για τις εκκλησίες ούτε για τα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αριθμό και πολιτική απόφαση.

«Να μην υπάρχουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο»

Καμπανάκι κινδύνου κρούει και ο  διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι αν δεν προσέξουμε, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τις 10.000 νεκρούς.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο, καθώς όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες» ενώ υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο των εορτών δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος» δήλωσε.

Ανοιχτές οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά

Ανησυχία προκαλεί και η στάση της Εκκλησίας, που σε μια τέτοια συγκυρία πίεσε -και μερικώς κατάφερε- να πάρει ευνοϊκότερα μέτρα για τη λειτουργία τών κατά το εορταστικό δεκαπενθήμερο.

Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή έκανε λόγο για κλειστούς ναούς, ή λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, στη συνέχεια, μετά και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, οπισθοχώρησε και αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και κάποιοι ανεκδιήγητοι και ανάξιοι σχολιασμού ιερείς, οι οποίοι καλούν τους πιστούς να αψηφήσουν τα μέτρα και να πάνε στις εκκλησίες παρά τις απαγορεύσεις.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024