Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προαναγγελία για κλειστά μαγαζιά έως τον Φεβρουάριο - Σκέψεις για άνοιγμα στις «πράσινες» περιοχές

Προαναγγελία για κλειστά μαγαζιά έως τον Φεβρουάριο – Σκέψεις για άνοιγμα στις «πράσινες» περιοχές

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ενοικίου κατά 80% στο λιανεμπόριο, την εστίαση, αλλά και τις επιχειρήσεις στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού δείχνει ότι δύσκολα θα αρθούν τα μέτρα ιδίως στον χώρο της εστίασης.

Την παράταση του lockdown στο χώρο της εστίασης και τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ενοικίου κατά 80% στο λιανεμπόριο, την εστίαση, αλλά και τις επιχειρήσεις στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού δείχνει ότι δύσκολα θα αρθούν τα μέτρα ιδίως στον χώρο της εστίασης.

«Επειδή έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες, αλλά και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις. Αυτές δηλαδή που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους τις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά έως ότου έρθουν τα εμβόλια.

Ανοιγμα μόνο στις «πράσινες» περιοχές

Για παράταση των μέτρων στο χώρο της εστίασης αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΚΡΗΤΗ TV λέγοντας πως  η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι αντίστοιχη και για την εστίαση, μιας και, όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για χώρο όπου καταγράφεται η No1 εστία μετάδοσης του κοροναϊού, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες τηρούσαν τα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τις γιορτές θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για το επιδημιολογικό φορτίο, αφήνοντας ανοιχτό το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανά περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα στις «πράσινες» περιοχές.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε μάλιστα ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μπορούσε η Κρήτη να ανοίξει μετά τις 7 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως αυτό δεν έγινε στην παρούσα φάση διότι οι νομοί Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου είναι στο πράσινο, αλλά το Ηράκλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» της αυξημένης επιτήρησης.

Ανέφερε ότι στις πράσινες περιφέρειες εντάσσονται, επίσης η Πελοπόννησος και τα Ιόνια Νησιά.

Κρίσιμο το διάστημα των εορτών

Κρίσιμο θεωρούν οι ειδικοί το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια.  «Θα πρέπει να αποφευχθεί  έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου», επισήμανε  την Τρίτη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων στα ρεβεγιόν, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς.

Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, υπογράμμισε. Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά, σημείωσε.

Η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με την ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αυτή η μείωση, προβλέπεται από τους ερευνητές του ΑΠΘ, ότι σε λίγες μέρες σταδιακά θα μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστες ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών, την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση» εξηγεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα makthes.gr, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024