Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκονται

Το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκονται

Προβλήματα του μπασκετικού Ολυμπιακού θα λύσει ο Κώστας Σλούκας με την επιστροφή του που ανακοινώθηκε

Ο ΠΑΟΚ έμαθε τους αντιπάλους του στον πρώτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα δώσει ως δευτεραθλητής. Θα αντιμετωπίσει μια από τις γνωστές μας Βιτόρια Πλιζέν, Ραπίντ Βιέννης και Μπεσίκτας σε μονό παιχνίδι. Είναι καλές και γνωστές ομάδες και κάποιες τις έχει αντιμετωπίσει και πρόσφατα: με τους Τούρκους τα έχει καταφέρει πολύ καλά, με τους Αυστριακούς όχι. Το θέμα είναι να προετοιμαστεί σωστά και να φροντίσει, μέχρι να αρχίσουν τα ευρωπαϊκά του ματς, να έχει την ομάδα που οι περιστάσεις απαιτούν.

Πολλούς

Είναι εύκολο να το λες, αλλά δεν είναι απλό. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς παίκτες πάνω από τα 30 (επτά συνολικά…) με συμβόλαια που δεν λήγουν. Εχει επίσης την ανάγκη να πουλήσει κάποιους παίκτες λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με το Financial Fair Play (και για αυτό καθημερινά γράφεται ότι ομάδες παρακολουθούν τον Γιαννούλη, τον Λημνιό, τον Ακπομ κ.λπ.). Εχει επίσης έναν νέο τεχνικό διευθυντή, τον Γερμανό Ρέμπε, που πρέπει και να μάθει την ομάδα και τις ανάγκες της. Και αρχίζει και προετοιμασία σε λίγες μέρες με προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα που η διοίκηση στηρίζει, αλλά μια σημαντική μερίδα του κόσμου δεν καλοβλέπει. Γιατί τα σημειώνω όλα αυτά; Γιατί κάθε φορά που μαθαίνουμε τους πιθανούς αντιπάλους μιας ελληνικής ομάδας, εστιάζουμε σε αυτούς. Ενώ θα ήταν χρησιμότερο, κατά τη γνώμη μου, να θυμίζουμε σε τι κατάσταση είναι οι δικές μας ομάδες και τι προβλήματα έχουν να λύσουν…

Απευθείας

Και ο Ολυμπιακός έμαθε κάτι σημαντικό που έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πριν από λίγες μέρες. Αν η Λυών αποκλείσει τη Γιουβέντους (την οποία έχει κερδίσει με 1-0 στο πρώτο ματς) ή αν η Νάπολι αποκλείσει την Μπαρτσελόνα (το πρώτο τους παιχνίδι στην Ιταλία ήταν ισόπαλο με 1-1), οι πρωταθλητές ευνοούνται από την καραμπόλα και θα βρεθούν στα play off του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία τους σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ χωρίς να παίξουν! Αυτή η βολικότατη εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι οι κληρώσεις των προκριματικών γίνονται χωρίς φέτος να είναι γνωστές οι ομάδες που θα κερδίσουν το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα ιγκ. Η Νάπολι και η Λυών, που δεν έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των πρωταθλημάτων στα οποία συμμετέχουν, δημιουργούν μια αναστάτωση στη βαθμολογία της UEFA και ο κερδισμένος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο έλληνας πρωταθλητής. Βέβαια μιλάμε για δύσκολη εξέλιξη, καθώς η μεν Λυών δεν αγωνίζεται από τον περασμένο Μάρτιο (μετά την απαράδεκτη απόφαση των Γάλλων να διακόψουν το πρωτάθλημά τους), η δε Μπαρτσελόνα δεν έχει περιθώρια στραβοπατήματος με τη Νάπολι μετά την απώλεια του ισπανικού πρωταθλήματος. Τυχόν αποκλεισμός της τόσο νωρίς στο Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι μεγάλο ρεζιλίκι.

Ηττες

Βέβαια ούτε η Κυρία ούτε οι Καταλανοί περνούν τις καλύτερες μέρες τους. Η Γιουβέντους, μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος, έχει πιο πολλές ήττες από όσες είχε πριν από τη διακοπή του. Λογικά θα το κατακτήσει (χρειαζόταν χθες βράδυ απλά να κερδίσει στην έδρα της την αδιάφορη Σαμπντόρια), αλλά δεν έχει θέλξει με την απόδοσή της: ίσα ίσα. Στη δε Μπαρτσελόνα, σαν να μην έφτανε η απώλεια του τίτλου, υπάρχει και φόβος για απώλεια του Λίο Μέσι. Το συμβόλαιο του Αργεντινού δεν έχει ανανεωθεί και ένα ταξίδι του πατέρα του στο Μιλάνο προκάλεσε φήμες για συμφωνία του με την Ιντερ – συμφωνία που οι Ιταλοί διέψευσαν λέγοντας ότι δεν έχουν τα χρήματα που αυτή απαιτεί. Η όλη ιστορία μού θύμισε μια δήλωση ενός αντιπροέδρου της Μπαρτσελόνα προ τριμήνου, του Τζόρντι Κοτρονέ. Οταν τον είχαν ρωτήσει τι θα γίνει με τον Μέσι, είχε πει ότι θα μείνει στην Μπαρτσελόνα γιατί όλες οι ομάδες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να πληρώσουν το συμβόλαιό του! «Ο πιο εύκολος τρόπος να καταστραφείς οικονομικά είναι να τον αποκτήσεις σε μια σεζόν που τα έσοδά σου θα είναι σίγουρα μειωμένα» είχε πει ο Καταλανός και αν κρίνω από τις διαψεύσεις των Ιταλών, μοιάζει να δικαιώνεται. Αυτός ο απίθανος κορωνοϊός έκανε και τον Μέσι τεράστιο πρόβλημα!

Σλούκας

Προβλήματα του μπασκετικού Ολυμπιακού θα λύσει ο Κώστας Σλούκας με την επιστροφή του που ανακοινώθηκε. Ο διεθνής πλέι μέικερ θα βοηθήσει τον Γιώργο Μπαρτζώκα να φτιάξει την ομάδα που θέλει και θα επιτρέψει στον Ολυμπιακό να γυρίσει σελίδα: οι εποχές της αβεβαιότητας μοιάζουν να τελείωσαν. Υστερα από δυο χρόνια όπου στην επικαιρότητα της ομάδας υπήρχαν οι καβγάδες των αδελφών Αγγελόπουλων με τον πατέρα τους, η ομάδα μπορεί πλέον να επιστρέψει στην κανονικότητά της. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός είναι και πάλι προορισμός μεγάλων παικτών που δεν ανησυχούν για το αν θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Δεν είναι απλά βασικό για μια μεγάλη ομάδα: είναι προαπαιτούμενο.

Επιστροφή

Εναν χρόνο πριν, όταν ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να φτιάξει μια καλή ομάδα με όσο το δυνατόν λιγότερες οικονομικές υπερβάσεις, η επιστροφή του Σλούκα θα ήταν αδιανόητη ακόμα και ως συζήτηση. Φέτος όλα άλλαξαν θεματικά και προς το καλύτερο, κι αυτό είναι μια μικρή απόδειξη πόσο ρευστά είναι όλα στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό. Σήμερα ο Ολυμπιακός δεν είναι απλά υγιής: μοιάζει (στα χαρτιά τουλάχιστον) και απλησίαστος από οποιαδήποτε άλλη ελληνική αυτή τη στιγμή ομάδα. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο που η ΕΡΤ ζητεί την επιστροφή του στην Α1 για να δώσει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο της προκοπής στις ομάδες μπάσκετ που θα καταφέρουν μετά κόπων, θυσιών και οικονομικών βασάνων να πάρουν μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα. Μπορεί να γίνει αυτό; Κανονικά όχι. Αλλά επειδή στην Ελλάδα είμαστε, γίνονται τα πάντα. Η φυγή μάλιστα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από το μπάσκετ επιτρέπει μια τέτοια συζήτηση χωρίς ενστάσεις και εντάσεις. Να δούμε αν οι ΚΑΕ θα την κάνουν.

Μόνος

Φυσικά ο Ολυμπιακός ούτε πρόκειται να ζητήσει τίποτα, ούτε πρόκειται να πιέσει καταστάσεις. Την απόφαση να φύγει από το πρωτάθλημα την πήρε μόνος του. Η σπουδαία ομάδα που ο Μπαρτζώκας φτιάχνει στόχο έχει να κάνει σπουδαία πράγματα στην Ευρωλίγκα. Τα χρήματα από την ΕΡΤ μπορεί να είναι για τους άλλους απαραίτητα, αλλά για τον Ολυμπιακό είναι μάλλον λίγα. Και οι αποφάσεις των Αγγελόπουλων δεν μπορεί παρά να σχετίζονται και με τις εκλογές της ομοσπονδίας: ο Ολυμπιακός αποχώρησε καταγγέλλοντας ανθρώπους που είναι κομμάτι δύσκολο να συγχωρήσει. Αλλά αν πέρυσι το πρωτάθλημα της A1 ήταν χωρίς τον Ολυμπιακό λειψό, φέτος μοιάζει εντελώς αστείο. Κι ένα αστείο πρωτάθλημα δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα σοβαρό τηλεοπτικό προϊόν.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024