Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωση

Αφιέρωση

Αφιέρωση Το τραγούδι ανήκει στην κατηγορία του «ρεμπέτικου», το έχει ερμηνεύσει ανεπανάληπτα ένας γνήσιος αρχοντορεμπέτης της δημοκρατικής παρατάξεως παρακαλώ, ο Τάκης Μπίνης και το έχει γράψει, στίχους και μουσική ο Τόλης Χάρμας. Το παραθέτω ως έχει, και το αφιερώνω εξαιρετικά στον φίλο Νίκο Παππά, πρωταγωνιστή των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες: «Ηρθαν τα μαντάτα σου, πάτησες […]

Αφιέρωση

Το τραγούδι ανήκει στην κατηγορία του «ρεμπέτικου», το έχει ερμηνεύσει ανεπανάληπτα ένας γνήσιος αρχοντορεμπέτης της δημοκρατικής παρατάξεως παρακαλώ, ο Τάκης Μπίνης και το έχει γράψει, στίχους και μουσική ο Τόλης Χάρμας. Το παραθέτω ως έχει, και το αφιερώνω εξαιρετικά στον φίλο Νίκο Παππά, πρωταγωνιστή των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες:

«Ηρθαν τα μαντάτα σου, πάτησες τη γάτα σου

Επήγες κι έπεσες μες στις ατσίδες

και σου τα φάγανε οι παπατζήδες

Οπου κι αν πας, όπου κι αν πας

εδώ παπάς, εκεί παπάς

Πού είν’ ο παπάς, πού είν’ ο παπάς

Σαν κορόιδο πιάστηκες, να τα χάσεις βιάστηκες

Φυλάγαν στη γωνιά οι τσιλιαδόροι

και σε δουλεύανε οι αβανταδόροι

Οπου κι αν πας, όπου κι αν πας…

Κι έτσι αυτό το πάθημα, να σου γίνει μάθημα

Αυτό που έπαθες μην το ξεχάσεις

κι απ’ την οδό Αθηνάς να μην περάσεις

Οπου κι αν πας, όπου κι αν πας…»

Αφιέρωση II

Καλό; Εχω και καλύτερο. Σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Θόδωρου Δερβενιώτη, ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνεύει το 1960, τέσσερα χρόνια πριν τον καλέσει κοντά του ο μεγάλος Μίκης για να του αναθέσει την ερμηνεία του «Αξιον Εστί», τους «Παπατζήδες». Το ανασύρω από τη λήθη του χρόνου, το ξεσκονίζω από τη σκόνη και τις αράχνες, και το παραθέτω εδώ προκειμένου να το αφιερώσω στους συντρόφους του Νίκου του Παππά, οι οποίοι έκαναν «πολλά λεφτά» ακολουθώντας την «ατζέντα του μαγαζιού».

«Γέμισ’ ο κόσμος παπατζήδες,

απάτες και αεριτζήδες.

Οπου σταθείς κι όπου θα πας

«Εδώ παπάς, εκεί παπάς.»

Σήμερα στην κοινωνία

όλοι παίζουν τον παπά.

Κάνουν κάθε αδικία,

φτάνει να περνούν καλά.

Και όλοι παίζουν τον παπά.

Οι συγγενείς κι αυτοί είναι σκάρτοι,

κοιτούν πώς θα σου βγει το μάτι.

Κι ο φίλος σου που αγάπας

«Εδώ παπάς, εκεί παπάς.»

Και η κοπέλα της καρδιάς σου

κοιτάζει μόνο τα λεφτά σου.

Αφού μαζί της θα τα φας

«Πού ‘ναι ο παπάς, παλιοπαπάς;».

Τα λέει όλα το τραγούδι, δεν έχω να προσθέσω κάτι…

Απολογία

Αμήχανος ο Αλέξης Τσίπρας, οχυρώθηκε πίσω από μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, της κατηγορίας «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» ή «και σεις ρε γιατί βασανίζετε τους μαύρους», και δεν είπε ούτε χθες λέξη για όσα δυσώδη αναδίδονται τις τελευταίες ώρες. Το πρώτο που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν έμαθε και τίποτε καινούργιο – τα γνώριζε όλα αυτά. Και για την «ατζέντα» που είχε το μαγαζί, και για τον Παπαγγελόπουλο που είχε «δική του ατζέντα» και για τα πολλά λεφτά που έκαναν μερικοί υπουργοί του, και για τις παρακρατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον.

Το δεύτερο που πιστεύουμε είναι ότι δεν λέει κάτι γιατί δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει – η πολυπλόκαμη συμμορία έχει πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια της.

Το τρίτο, το οποίο μας έχει βάλει σε υποψίες, είναι ότι δεν μετέχει στη συζήτηση γιατί προσπαθεί να την κάνει να ξεχαστεί – πώς να ξεχαστεί όμως με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί;

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί στην προσεχή – το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται – συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του υπό ανασυγκρότηση κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ με ρετάλια του ΠΑΣΟΚ. Για να δούμε τι θα πει, διότι οι αναφορές του Παππά είναι βαριές και χρήζουν απαντήσεων. Δεν μπορεί την ώρα που με τις φορομπηχτικές πολιτικές αφαίμασσες κανονικά τον λαό, την ίδια εκείνη ώρα γύρω σου να γινόταν το πάρτι με τα 500ευρα, με τα τούβλα. Ποιος θα πάρει τα περισσότερα. Και εσύ να μην κάνεις απολύτως τίποτε. Να κάνεις τον αμέτοχο τροχονόμο στις μίζες.

Περιμένω λοιπόν να ακούσω την απολογία του για όλα αυτά…

Ντροπή

Μεγάλα θέματα τρέχουν γαμώτο, και τα ΜΜΕ περί αλλά τυρβάζουν – σαν αυτό το ελάχιστο με το ποιος έπαιρνε τα πιο πολλά επί ΣΥΡΙΖΑ. Αίσχος και ντροπή θα τονίσω. Ντροπή μεγάλη, shame on us όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο με εκείνη την οξφορδιανή προσφορά που μπορεί να αφήσει ξερή μια διμοιρία πεζοναυτών του Royal Navy.

«Η ντροπή ντροπή δεν έχει, και χαρά στον που την έχει», εξ ου και πρώτος θα εξομολογηθώ την αμαρτία μου. Προ 40ημέρου στη γωνία των οδών Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, κρατικό αυτοκίνητο συνοδευτικό κυβερνητικού στελέχους  ενεπλάκη σε ελαφρύ ατύχημα με μοτοσικλετιστή. Παρά τον ελαφρύ χαρακτήρα του ατυχήματος, οι δυο οδηγοί, νεαροί όπως φαίνεται, συνεπλάκησαν μεταξύ τους, αλλά για κακή τύχη του οδηγού του κρατικού αυτοκινήτου, το περιστατικό κινηματογραφήθηκε από τον Γιωργάκη τον Καλαϊτζίδη του «Ρουβίκωνα» ο οποίος και το ανάρτησε ως ένα ακόμη δείγμα της αστυνομικής βίας στους δρόμους…

Και χθες, την ώρα που καιγόταν ο τόπος από τις αποκαλύψεις των «Παραπολιτικών» για το δραστήριο «παρακράτος» στην ΕΛ.ΑΣ., και την παραδοχή του Παππά στον Μιωνή ότι κόσμος έπιανε «πολλά λεφτά», ο Γιαννάκης ο Ραγκούσης είπε να βοηθήσει το ευρισκόμενο σε παραζάλη κόμμα. Είπε κάτι για το έργο της συμμορίας στην ΕΛ.ΑΣ.; Μπα, όχι. Για τις κονόμες επί ΣΥΡΙΖΑ; Μπα, ούτε και γι’ αυτό. Το μέγα θέμα του Γιαννάκη είναι ότι τον κάλεσαν να καταθέσει ως μάρτυρας στο επεισόδιο της Μιχαλακοπούλου, αλλά μετά δεν τον κάλεσαν.

Είναι αίσχος αυτό ή δεν είναι; Οχι, ρωτάω τώρα…

Απώλεια

Ανήμερα της 24ης επετείου του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, έφυγε από τη ζωή ο λατρεμένος Νίκος Αλέφαντος!

Ο άνθρωπος που είχε συνδέσει την πορεία του στο ποδόσφαιρο με τον Ολυμπιακό, ήταν ως το τέλος του αφοσιωμένος οπαδός του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ, και ορκισμένος εχθρός της Δεξιάς.

Τον γνώρισα από κοντά το 1992 στη διάρκεια μιας συνέντευξης που του είχα πάρει για τον «Ταχυδρόμο» και έχω να θυμάμαι το πάθος του για τον ιδρυτή του Κινήματος – τον λάτρευε χωρίς υπερβολή – αλλά και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Και είχε και άποψη: «Ο Αντρέας έδωσε στον κοσμάκη ψωμί να φάει», έλεγε. Και τον λάτρευε διπλά γιατί ο Αείμνηστος ήταν και φιλοολυμπιακών αισθημάτων. Τώρα εκεί πάνω που θα τον βρει, θα του εξηγήσει πώς θα την «καθαρίσει» τη Γουλβς ο Γαύρος, αν ο Μαρτίνς ακολουθήσει φυσικά κάποιο από τα τόσα συστήματά του, και «μετά πρόεδρε πάμε για το Γιουρόπα»…

Νικόλα, καλό ταξίδι…

Δουλειά

Και κάτι διαφορετικό, κάτι ελπιδοφόρο, για τη χώρα, κόντρα στα όσα αποπνικτικά και δύσοσμα αναδίδονται στη δημόσια ζωή. Το υπουργείο Παιδείας περνάει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο που αναδιαρθρώνει εντελώς την επαγγελματική εκπαίδευση και την εναρμονίζει με τις ανάγκες της αγοράς. Οπως με ενημέρωσε η ίδια η υπουργός Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο για τα λύκεια επαγγελματικής εκπαίδευσης προβλέπει ας πούμε τη στροφή στην πληροφορική, με στόχο να δώσει σε έναν διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης τομέα της αγοράς εργασίας  χαμηλόβαθμα στελέχη τα οποία θα καλύψουν ήδη υπάρχουσες ανάγκες.

Η εναρμόνιση της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης που καλύπτει το 30% του συνόλου με τις απαιτήσεις της αγοράς, θα προσδώσει κύρος και αξιοπιστία στην επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία εκ των πραγμάτων είναι απαξιωμένη, διότι είναι ταυτισμένη με την «παραγωγή» μελλοντικών επαγγελματιών όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων.

Και έπεται το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά αυτό από φθινόπωρο και μετά.

Κάνει δουλειά η κοπέλα…

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024