Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «σύγχρονοι» πρίγκιπες και πριγκίπισσες της «γηραιάς» ηπείρου

Οι «σύγχρονοι» πρίγκιπες και πριγκίπισσες της «γηραιάς» ηπείρου

Δεν ήταν όλοι οι «γόνοι» των βασιλικών οικογενειών εκείνοι που ακολούθησαν την καθιερωμένη πορεία των ανακτόρων

Σε μια «μεταβατική περίοδο», κατά την οποία ο δούκας και η δούκισσα του Σάσσεξ, Χάρι και Μέγκαν, θα μοιράσουν τον χρόνο διαμονής τους μεταξύ Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου, συμφώνησε η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά το οικογενειακό συμβούλιο της Δευτέρας.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των Χάρι και Μέγκαν την περασμένη εβδομάδα, με την οποία έκαναν γνωστό πως επιθυμούν να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, καθώς και ότι σκοπεύουν να εργαστούν, για να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι.

Επανάληψη

Η βρετανική μοναρχία δεν είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καλείται να δώσει απαντήσεις σε ό,τι αφορά την επαγγελματική καριέρα ανώτερων μελών των βασιλικών οικογενειών. Σύμφωνα με το BBC, και άλλοι γαλαζοαίματοι έχουν ακολουθήσει επιτυχώς μια πορεία στον επαγγελματικό στίβο, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τους τίτλους τους ή αντιμετώπισαν κατηγορίες για εκμετάλλευση του τίτλου τους.

Οι κανόνες που ακολουθούνται σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα των μελών βασιλικών οικογενειών ποικίλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το «μοντέλο εργασίας» της Ολλανδίας

Η Ολλανδία έχει χαρακτηριστεί επιτυχημένο παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που κατέχουν θέσεις εργασίας. Τόσο ο αδερφός του βασιλιά, πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ολλανδίας, όσο και συζυγός του, πριγκίπισσα Λαυρεντιανή, εργάζονται σε ένα think tank που εστιάζει στην παγκόσμια πολιτική, αλλά και περιστασιακά για το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ρικ Έβερς, τον οποίο επικαλείται το BBC, το ζευγάρι συμφώνησε ότι θα είναι διαθέσιμο όταν το στέμμα το χρειάζεται, αλλά και ότι θα ενημερώνει για το πλάνο του στην κυβέρνηση και τη βασιλική οικογένεια. Πάντως, ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος σπάνια παρευρίσκεται σε δημόσιες εκδηλώσεις ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ο γηραιότερος αδερφός του Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Φρίσο, επίσης εργαζόταν. Αφού απέκτησε πτυχίο αεροναυπηγικής μηχανικής, εργάστηκε σε εταιρεία εμπλουτισμού ουρανίου. Ωστόσο, πέθανε το 2012, όταν χιονοστιβάδα έπληξε τις αυστριακές Άλπεις.

Οι βασιλείς με ιδιωτικές θέσεις εργασίας στην Ολλανδία δεν λαμβάνουν συνταγματικά επιδόματα. Εξάλλου, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος – Αλέξανδρος εξακολουθεί να είναι πιλότος και να πετά με την KLM – κάτι που πάντως περιγράφει ως σοβαρό χόμπι και όχι ως δουλειά.

Η αμφιλεγόμενη πριγκίπισσα της Νορβηγίας

Στη Νορβηγία, η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα – το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί του Νορβηγού βασιλιά Χάραλντ Ε’ – εγκατέλειψε το βασιλικό της καθεστώς αφότου παντρεύτηκε το 2002, προσπαθώντας να επικεντρωθεί στην προσωπική της καριέρα. Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για εκμετάλλευση του τίτλου της προκειμένου να αποκομίσει κέρδος.

Μαζί με τον σύντροφό της, Ντουρέκ Βερέτ, διοργάνωσε πέρυσι σεμινάρια με τίτλο «η πριγκίπισσα και ο σαμάνος». Δεσμεύτηκαν, δε, να πάρουν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι «αυτοανακάλυψης σε σοφίες για να αποκαλυφθεί ο θεϊκός σας εαυτός».

Εν μέσω επικρίσεων σχετικά με την κίνηση, αργότερα ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα εγκαταλείψει τον βασιλικό της τίτλο σε ανάλογες περιπτώσεις μελλοντικά. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε ένα νέο λογαριασμό στο Instagram για τη δραστηριότητα που αφορά την εργασία της, χωρίς να περιλαμβάνει τον τίτλο της. «Είμαι απλά η Μάρθα Λουίζα, ας εξερευνήσουμε τη ζωή και να ταξιδέψουμε μαζί σε περιπέτειες», έγραψε στην πρώτη της ανάρτηση.

Ο επαγγελματίας της Σουηδίας

Ο σύζυγος της πριγκίπισσας Μαντλέν και μικρότερο παιδί του βασιλιά της Σουηδίας, επέλεξε να μην αποδεχθεί βασιλικό τίτλο όταν παντρεύτηκε για να συνεχίσει την επαγγελματική του ζωή.

Ο Κρίστοφερ Ο’Νιλ, βρετανό-αμερικανός υπήκοος, συνεχίζει να εργάζεται ως οικονομολόγος, ενώ η σύζυγός του εκτελεί βασιλικά καθήκοντα και εργάζεται με μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Εμφανίζεται εξάλλου μαζί με την βασιλική οικογένεια σε μεγάλα γεγονότα.

Τα παιδιά της του ζεύγους αναμένεται επίσης να εργάζονται μελλοντικά, αφού ο Σουηδός βασιλιάς πέρυσι απομάκρυνε πέντε από τα εγγόνια του από τον βασιλικό οίκο.

Η δούκισσα από την Ισπανία που έχασε τον τίτλο της

Η πριγκίπισσα Χριστίνα εκτιμάται πως είναι το πρώτο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας με έμμισθη θέση εργασίας. Ο πατέρας της, τής είχε δώσει τον τίτλο της δούκισσας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα το 1997 – με φόντο τον γάμο της με τον αθλητή του χάντμπολ Ινάκι Ουρντανγαρίν.

Ωστόσο ο αδερφός της, βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’, αφαίρεσε τον τίτλο της δούκισσας το 2015 εν όψει της δίκης της για υπόθεση υπεξαίρεσης που αφορούσε τον σύζυγό της. Η πριγκίπισσα Χριστίνα αθωώθηκε για την υπόθεση, σε αντίθεση με τον σύντροφό της, ο οποίος έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας που καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Η πριγκίπισσα, η οποία μετακόμισε στη Γενεύη το 2013, φέρεται τα τελευταία χρόνια να εργάζεται για το φιλανθρωπικό ίδρυμα που διοικείται από την τράπεζα La Caixa και το Ίδρυμα Aga Khan. Η ίδια ποτέ δεν εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις με την βασιλική οικογένεια, έχοντας αφήσει στην άκρη τα βασιλικά καθήκοντα.

Με πληροφορίες από BBC

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024