Αυξάνονται αισθητά οι πρόσφυγες στην Κύπρο
Η έκθεση Gasim (Κέντρο Ανάλυσης της Μετανάστευσης) καταγράφει αύξηση προσφυγικών ροών στην Κύπρο. Οι γερμανοί εμπειρογνώμονες παρατηρούν κακή συμπεριφορά των κυπριακών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Ανάλυσης της Μετανάστευσης Gasim, στο οποίο ανήκει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων στην Κύπρο. Σημεία της έκθεσης βγάζει στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό Spiegel στο τελευταίο τεύχος του.
Κακή μεταχείριση παρά την ευημερία
Μέχρι μέσα Μαΐου καταγράφηκαν 2750 νέες αφίξεις προσφύγων που πέρασαν παράτυπα από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα και από εκεί στη Δημοκρατία της Κύπρου. Ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί σε προηγούμενα διαστήματα. Οι χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες είναι η Συρία, αλλά από το 2017 παρατηρείται σαφής αύξηση αφίξεων από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Η είσοδος στο βόρειο τμήμα γίνεται αεροπορικώς από την Τουρκία ή δια θαλάσσης με πλοίο. Ανάμεσα σε άλλους τρόπους υπάρχουν διακινητές που βοηθούν τους πρόσφυγες να περάσουν την Πράσινη Γραμμή και να βρεθούν στο νότιο τμήμα, τη Δημοκρατία της Κύπρου. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια, συμπεριφέρονται οι αρχές της στους πρόσφυγες με άσχημο τρόπο, αναφέρεται στην έκθεση.
«Η πλειονότητα θα πρέπει να φροντίσει μόνη της για καταλύματα, ο αριθμός των αστέγων συνεχώς μεγαλώνει κι αυτό ανεξάρτητα από την ευημερία της Κύπρου» σημειώνουν οι γερμανοί εμπειρογνώμονες. «Σε σχέση με την θετική εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας η έλλειψη μέσων προστασίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο δεν αποτελεί απόρροια έλλειψης πόρων. Πιθανότατα ίσως να πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν εσκεμμένα προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι πρόσφυγες από το έρθουν στην Κύπρο». Κριτική γίνεται και για τον τρόπο που οι αρχές στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μεταχειρίζονται πολλούς πρόσφυγες. «Από τέλος του 2018, όταν συλλαμβάνονται πρόσφυγες κατά την είσοδό τους, συχνά απελαύνονται πίσω στη Συρία. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί το θέμα με ανησυχία» επισημαίνεται στην έκθεση.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
- Καλιφόρνια: Ισχυρή έκρηξη σε αγωγό αερίου – Τουλάχιστον 6 τραυματίες, σοβαρές ζημιές σε 3 κτίρια
- NCAA: Νέα τρομερή εμφάνιση και «τριαντάρα» του Αβδάλα (vid)
- Ο εντερικός – εγκεφαλικός άξονας του σκύλου: Πώς το έντερο επηρεάζει το άγχος, τη συμπεριφορά, την ευζωία του
- Το σκίτσο της Έφης Ξένου για ΤΑ ΝΕΑ 11/12/25
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για ΤΑ ΝΕΑ 11/12/25
- Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης διαλύει το κοινοβούλιο για να «επιστρέψει η εξουσία στον λαό»
- Στάθης Μαντζώρος: Η βελτίωση στην υγεία του 6 μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
- Βιώσιμες επιλογές και στα παιχνίδια; Και όμως υπάρχουν!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442