Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό. Έτσι η νέα ιταλική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε προχώρησε σε «μπλόκο» επί του συνόλου των Συμπερασμάτων ακόμη και για θέματα που είχαν συζητηθεί, όπως πχ η άμυνα και η ασφάλεια ή το εμπόριο.

Μετά την εμπλοκή αυτή, γάλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ιταλία, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία. Ωστόσο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα το διέψευσε, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου.

«Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ‘ελεγχόμενων κέντρων’ που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

Έκκληση από Υπατη Αρμοστεία και ΔΟΜ

Την ίδια ώρα έκκληση απευθύνουν σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλάβουν συντονισμένη δράση ώστε να μειωθούν οι θάνατοι στην περιοχή της Μεσογείου.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, «η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ θεωρούν ότι απαιτείται μια νέα κοινή προσέγγιση, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η αποβίβαση των διασωθέντων στην ξηρά, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη διαρκή συνεργασία της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι άνθρωποι που διασώζονται σε διεθνή ύδατα θα πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα στην ξηρά σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ε.Ε., και ενδεχομένως και αλλού.

Η εν λόγω προσέγγιση θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές επανεγκατάστασης, επανένωσης οικογενειών, καθώς και άλλων λύσεων εντός Ε.Ε. αλλά και από την αυξανόμενη στήριξη των χωρών στις οποίες αποβιβάζονται οι διασωθέντες».

«Τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε σκάφη στη Μεσόγειο που μετέφεραν πρόσφυγες και άλλους μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν λόγω πολιτικού αδιεξόδου στην Ευρώπη. Η διατήρηση του δικαιώματος ασύλου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Φίλιπο Γκράντι.

«Η άρνηση της διάσωσης ή η μετατόπιση της ευθύνης για το άσυλο αλλού, είναι εντελώς απαράδεκτη. Χρειαζόμαστε χώρες που μπορούν να συνεργαστούν και να χαράξουν έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός», συμπλήρωσε

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, επισήμανε: «Η δική μας προτεραιότητα είναι να σώζουμε τις ζωές όλων όσων έχουν πέσει θύματα διακινητών που επιβιβάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μη ασφαλή πλοία στην ανοικτή θάλασσα. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους».

Οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών στην θάλασσα κορυφώθηκαν το 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο απελπισμένοι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο και σχεδόν 5.000 πέθαναν προσπαθώντας να το κάνουν. Τρία χρόνια αργότερα, οι αφίξεις επανήλθαν στα επίπεδα πριν το 2014 και μειώνονται. Μέχρι στιγμής, φέτος, περίπου 42.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από 85.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία παροτρύνουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρέχεται από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ώστε να βρουν μια νέα κοινή προσέγγιση αντιμετώπισης των αφίξεων στη Μεσόγειο, η οποία να ανταποκρίνεται στις κοινές ανάγκες όλων των χωρών να μπορούν να διαχειρίζονται τα σύνορα και τις μεταναστευτικές τους πολιτικές, τηρώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ασύλου

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο