Τέξας: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με νοητική υστέρηση
Μετά από δύο αναβολές της θανατικής του ποινής, όπως είχε διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αφροαμερικανός Ρόμπερτ Λαντ, ο θανατοποινίτης που είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από σοβαρή νοητική υστέρηση, εκτελέστηκε στη φυλακή Χάντσβιλ του Τέξας.
Μετά από δύο αναβολές της θανατικής του ποινής, όπως είχε διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αφροαμερικανός Ρόμπερτ Λαντ, ο θανατοποινίτης που είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από σοβαρή νοητική υστέρηση, εκτελέστηκε στη φυλακή Χάντσβιλ του Τέξας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της αμερικανικής Πολιτείας, ο Λαντ εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 19:02 τοπική ώρα (03:02 ώρας Ελλάδας της Παρασκευής) στο θάλαμο εκτελέσεων της φυλακής Χάντσβιλ.
Ο 57χρονος,που σύμφωνα με τις ιατρικές γνωμοδοτήσεις είχε δείκτη νοημοσύνης μόλις 67, είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας 38χρονης γυναίκας πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες και ενώ ήταν εκτός φυλακής με αναστολή για μια τριπλή δολοφονία λίγα χρόνια νωρίτερα.
Ο Ρόμπερτ Λαντ εκτελέστηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τα επιχειρήματα της νομικής πλευράς υπεράσπισης ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος και μη επιλέξιμο άτομο για τη θανατική ποινή. Ουσιαστικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που είχε απαγορεύσει τη θανατική ποινή κατά του Λαντ σε φυλακή της Βιρτζίνια το 2002 και σε φυλακή της Φλόριντα το 2014 δέχτηκε την απόφαση του Ποινικού Εφετείου του Τέξας και υιοθέτησε την άποψη της Πολιτείας αυτής για «πολύ υποκειμενικά» κριτήρια στην αναβολή της εκτέλεσής του.
«Οπουδήποτε αλλού σε αυτή τη χώρα, ο Λαντ με IQ 67 θα περνούσε όλη του τη ζωή στη φυλακή αλλά δεν θα εκτελούνταν» δήλωσε ο Μπράιν Σταλ, νομικός σύμβουλος της αμερικανικής ένωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων ελευθεριών. Η ζωή του ήταν «γεμάτη από αποδείξεις της νοητικής αναπηρίας του» πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, από την ηλικία των 13 ετών ο Λαντ διαγνώστηκε «με νοητική υστέρηση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Σμότριτς προς Τραμπ: Τον ευχαριστεί, αλλά τώρα του ζητάει να φύγει από τη Γάζα – «Να αναλάβουμε εμείς»
- Καμπούλ: Αρκετοί νεκροί από έκρηξη, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών
- Μια νύχτα μόνο: Συγκρούσεις και παγίδες
- Κόπα Άφρικα: Και όμως το Μαρόκο νίκησε…
- Δέκα καράτια – Γιατί ο Πρίγκιπας Ρενιέ χάρισε διακριτικά ένα δεύτερο δαχτυλίδι αρραβώνων Cartier στη Γκρέις Κέλι;
- Δόρα Στράτου: Έργον Παιδείας, έργο ζωής
- Τσουκαλάς: «Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας για να φύγει η Δεξιά» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν υποθαλάσσια – Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442