Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ρίχνει η Γαλλία τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, ανοίγοντας δρόμο στη λιτότητα

Ρίχνει η Γαλλία τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, ανοίγοντας δρόμο στη λιτότητα

Τις επίσημες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη χαμηλώνει, όπως είχε «προαναγγείλει», η γαλλική κυβερνήση, προετοιμάζοντας έτσι το δρόμο για μέτρα περικοπών τον επόμενο χρόνο -ενώ ο Φρανσουά Ολάντ είχε εκλεγεί με σημαία του την αποφυγή των πολιτικών λιτότητας. Το γαλλικό ΑΕΠ εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί φέτος οριακά κατά 0,3%, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό στην Εθνοσυνέλευση, λέγοντας πως η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου για τα δημοσιονομικά «επιβεβαίωσε τους φόβους μας» και υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως το βάρος του χρέους είναι «συντριπτικό».

Τις επίσημες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη χαμηλώνει, όπως είχε «προαναγγείλει», η γαλλική κυβερνήση, προετοιμάζοντας έτσι το δρόμο για μέτρα περικοπών τον επόμενο χρόνο -ενώ ο Φρανσουά Ολάντ είχε εκλεγεί με σημαία του την αποφυγή των πολιτικών λιτότητας.

Το γαλλικό ΑΕΠ εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί φέτος οριακά κατά 0,3%, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη. Το 2013, η κυβέρνηση εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 1,2% -οι προηγούμενες εκτιμήσεις «έβλεπαν» ανάπτυξη 0,7% φέτος και 1,75% τον επόμενο χρόνο.

Η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου για τα δημοσιονομικά, που είχε παραδοθεί τη Δευτέρα, «επιβεβαίωσε τους φόβους μας», είπε ο Ερό.

Το βάρος του χρέους είναι «συντριπτικό», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως το κράτος δίνει περίπου 50 δισ. ευρώ το χρόνο στους πιστωτές του. Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν είναι πολύ δύσκολο να δράσουμε και να ευημερήσουμε».

Ο Ερό τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από την αντίθεσή της στην υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, επιμένοντας στο σχέδιο Ολάντ για αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα αργότερα φέτος και επιβεβαιώνοντας πως θα προσληφθούν περισσότεροι δάσκαλοι και αστυνομικοί.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως είχε αναφέρει στην έκθεσή του πως, ειδικά για την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος το 2013, η Γαλλία θα πρέπει να στραφεί σε μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο