Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ασφυκτικές πιέσεις της Tρόικας στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Ασφυκτικές πιέσεις της Tρόικας στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τους όρους του νέου πακέτου δανεισμού. Ανοικτό το κρισιμότατο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τους δανειστές να συνεχίζουν να πιέζουν για «ψαλίδι» στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Συνάντηση Παπαδήμου, Βενιζέλου, Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους των δανειστών το βράδυ του Σαββάτου. Την Κυριακή η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Όλα πρέπει να κλείσουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τους όρους του νέου πακέτου, με τον υπουργό Οικονομίας να σημειώνει πως παραμένει ανοικτό το κρισιμότατο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τους δανειστές να συνεχίζουν να πιέζουν για «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ και άλλα επώδυνα μέτρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί ξυρού ακμής τα εργασιακά

Κυβερνητικό στέλεχος εντόπισε αρκετές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τονίζοντας ότι η επίλυση των ζητημάτων που θέτει η Τρόικα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα τα διαχειριστεί και προσθέτοντας πως στην σύσκεψη της Κυριακής του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή ανέφερε ότι ενδέχεται το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας να επηρεαστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις των εργασιακών θεμάτων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εκπρόσωποι της Τρόικας θέλουν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα όμως με την δική τους αντίληψη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα και αν το επιθυμούν να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Συνάντηση Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην κρίσιμη συνάντηση την Κυριακή των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, την στιγμή που οι δανειστές επιμένουν σε δεσμεύσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και στο δεύτερο μέτωπο, εκείνο του PSI: Ο Λ.Παπαδήμος συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του IIF Τσαρλς Νταλάρα, επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν (και απερχόμενος επικεφαλής της Deutsche Bank) επιβεβαίωσε πως θα φτάσει στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου.

Ανοικτό το θέμα των μισθών

«Όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής» είχε αναφέρει ο Ευ.Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» -επανερχόμενος έτσι στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τα κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αρκετά ζητήματα, κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα πως ένα από τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού «παρακολούθησης και συμπίεσης» των τιμών.

Ανοικτό όμως παραμένει το μείζον ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά τα μέτρα για το έλλειμμα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις σε «άλλο, ανώτερο, επίπεδο» -δηλαδή στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα των στόχων για το 2012, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε πως οι κινήσεις γίνονται «με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011». «Εδώ καταφέραμε να περιορίσουμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης, αλλά παραμένουν ανοικτά ζητήματα» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ, καθώς η βελτίωση των στοιχείων του ελλείμματος το Δεκέμβριο οφείλεται σε εφάπαξ μέτρα και κρίνει πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο