Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, υποστήριξα την άποψη ότι δεν υπάρχει κάτι το παράδοξο στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διατήρηση των παραδόσεων που διαμορφώνουν την εικόνα της χώρας μας από τη μια,  και τον μελλοντικό ρόλο μας στον σύγχρονο κόσμο, από την άλλη. Κι αυτός ακριβώς είναι ο συνδυασμός που αντικατοπτρίζεται στον εορτασμό του Πριγκιπικού Γάμου, ανάμεσα στην ΑΒΥ τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ της Ουαλίας και την κυρία Κάθριν Μίντλετον στις 29 Απριλίου.

Από τη μία πλευρά, θα είναι μια παραδοσιακή εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, το οποίο για περισσότερα από χίλια χρόνια είναι ο χώρος τέλεσης 14 Βασιλικών Γάμων και 38 ενθρονίσεων, και υπήρξε η τελευταία κατοικία 17 μοναρχών. Μετά την τελετή, το Πριγκιπικό ζεύγος και η στενή οικογένεια θα διανύσουν την απόσταση από το Αβαείο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πάνω σε άμαξες που θα σέρνουν άλογα. Το ιππικό και το πεζικό σε εθιμοτυπική ενδυμασία θα τους συνοδεύσει, ενώ εκατοντάδες άλλοι θα τους ακολουθήσουν στην διαδρομή. Τέλος, όπως είθισται σε Βασιλικούς  Γάμους, το ζευγάρι θα χαιρετίσει το συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι του παλατιού.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Γάμος αντανακλά και την εικόνα της σύγχρονης Βρετανίας. Οι καλεσμένοι θα προέρχονται από διάφορα τμήματα της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, που υπηρετούν ή αφυπηρέτησαν από τις ένοπλες δυνάμεις, θρησκευτικών ηγετών, μουσικών, αθλητών, καθώς και ανθρώπων που ανήκουν στον κύκλο της οικογένειας Μίντλετον. Θα αντανακλούν την σύγχρονη Βρετανία – ανοιχτή, διαφοροποιημένη, με συνδέσμους σε κάθε μέρος του κόσμου, και δημιουργική σε κάθε δυνατό τομέα, από την επιστήμη στη μόδα και από τον κινηματογράφο στην διατροφή. Εν ολίγοις, μια σύγχρονη χώρα με παραδοσιακή – για την ημέρα – ενδυμασία (ή μήπως όχι – ας περιμένουμε να δούμε!).

Ο γάμος θα είναι επίσης ο πρώτος Ψηφιακός Πριγκιπικός Γάμος. Έχει την δική του ιστοσελίδα, στην οποία η ίδια η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά. Και, όπως και η Βρετανική Πρεσβεία, έτσι και ο Γάμος έχει την παρουσία του στο Facebook και Twitter. Ρίξτε μια ματιά και, αν θέλετε να αφήσετε ένα προσωπικό μήνυμα για το ζευγάρι, παρακαλώ επισκεφθείτε την σελίδα της Πρεσβείας στο Facebook.

Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν

Γράψτε το σχόλιο σας