Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αυξημένη συχνότητα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Αυξημένη συχνότητα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Θεσσαλονίκη: Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος και η δυνητική εξέλιξή της, η πνευμονική εμβολή, αποτελούν σοβαρές επιπλοκές της μετεγχειρητικής περιόδου, με υψηλή νοσηρότητα και σημαντική θνητότητα.

Θεσσαλονίκη: Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος και η δυνητική εξέλιξή της, η πνευμονική εμβολή, αποτελούν σοβαρές επιπλοκές της μετεγχειρητικής περιόδου, με υψηλή νοσηρότητα και σημαντική θνητότητα.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συχνά εκδηλώνεται σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σοβαρή ορθοπαιδική επέμβαση (αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος ή κάταγμα ισχίου) ή σε άλλου τύπου σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Με την άνοδο του μέσου όρου ηλικίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ατόμων που υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και ιδιαιτέρως σε ολική αρθροπλαστική, σε αντικατάσταση δηλαδή των φθαρμένων ή κατεστραμμένων αρθρώσεων του ισχίου ή του γόνατος.

Με δεδομένο ότι η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής, είναι φυσικό επακόλουθο να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των σημειουμένων θρομβοεμβολικών επιπλοκών.

Αυτό τονίστηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επανορθωτικής χειρουργικής-ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού ορθοπαιδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Γεωργίου Πετσατώδη.

Το συνέδριο οργανώθηκε από το Τμήμα Επανορθωτικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, την Εταιρεία Έρευνας Ισχίου και Γόνατος και την Ελληνική Εταιρεία Βιοϋλικών.

Οι εισηγητές ανέφεραν, ότι εξαιτίας του υψηλού επιπολασμού της θρομβοεμβολικής νόσου μετά από επεμβάσεις αρθροπλαστικής, η ορθοπαιδική αποτελεί την ειδικότητα που είναι επικεφαλής στην ανάπτυξη των φαρμακευτικών επιλογών προφύλαξης.

Τα αντι-αιμοπεταλιακά φάρμακα έχουν επιδείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Γι’ αυτό αποτελεί καθιερωμένη τακτική στην ορθοπαιδική η χορήγηση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για πέντε εβδομάδες μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος.

Να αναφερθεί, ότι η τοποθέτηση ξένων σωμάτων μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι η νεότερη και ίσως η σημαντικότερη ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τόσο στο γόνατο, όσο και στο ισχίο. Απαλείφει σχεδόν τελείως τον πόνο, βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργικότητα του μέλους και επιστρέφει τον άρρωστο στη φυσιολογική του ζωή, για ένα χρονικό διάστημα που εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος και τις απαιτήσεις του ασθενή, όπως και από την τεχνική.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο