Το κάπνισμα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου
Νέα Υόρκη: Το κάπνισμα φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Medicine.
Νέα Υόρκη: Το κάπνισμα φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Medicine.
Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Nanjing της Κίνας με επικεφαλής τον Δρ Μπιν Γουανγκ εξηγεί ότι το όφελος παρατηρήθηκε κυρίως και αποκλειστικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και όχι σε προεμμηνοπαυσιακές.
Ωστόσο, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει δραματικά την συχνότητα πολλών άλλων μορφών καρκίνου και χρόνιων παθήσεων.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου πιστεύεται ότι σχετίζεται με την έκθεση στα οιστρογόνα. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα προκαλεί αντι-οιστρογονική επίδραση. Όμως παλαιότερες έρευνες είχαν παρουσιάσει αντιφατικά συμπεράσματα για τη σχέση τσιγάρου και καρκίνου του ενδομητρίου.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση αυτή συνδυάζοντας στοιχεία από 34 έρευνες που είχαν δημοσιευθεί μέχρι και το 2007.
Το ιστορικό καπνίσματος διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 18-29%. Η σχέση ήταν σημαντική για νυν και πρώην καπνίστριες.
Η περαιτέρω ανάλυση ανέδειξε ότι η σχέση ήταν στατιστικά σημαντική για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου για όσες εξ αυτών ήταν καπνίστριες μειωνόταν κατά 29%.
Επιπλέον, οι γυναίκες που έπαιρναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και κάπνιζαν είχαν περίπου 50% κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Αλλά και πάλι, η μείωση αφορούσε τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Υπάρχουν πολλαπλοί βιολογικοί μηχανισμοί που σχετίζονται με τη σχέση μειωμένου κινδύνου καρκίνου του ενδομητρίου και καπνίσματος. Αλλοι παράγοντες είναι η κατανάλωση αλκοόλ, φρούτων και λαχανικών ή η σωματική δραστηριότητα, που ίσως επηρεάζουν τον κίνδυνο, αλλά οι μελέτες που εξετάστηκαν από τους Κινέζους ειδικούς ελάχιστα έλαβαν υπόψη τους τις συγκεκριμένες μεταβλητές.
health.in.gr
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
- Μετά τη Λίβερπουλ την…πάτησε και η Μάντσεστερ Σίτι (0-0) – Χωρίς γκολ και η Τότεναμ (0-0)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]
- «Καθοδόν για τη Μακάμπι ο Ταϊρίκ Τζόουνς», αναφέρουν στο Ισράηλ
- Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη βουτιά από την πανδημία και το σενάριο των 50 δολ.
- Χάρτης της IQAir δείχνει κάκιστη ποιότητα αέρα στην Αθήνα – Τα τζάκια… πήραν φωτιά
- Η UEFA συμπεριέλαβε το γκολ του Ζέλσον με την Αϊντχόφεν στα κορυφαία του Champions League για το 2025! (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)











![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-128x85.jpg)

























![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442