Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η προγεννητική έκθεση στο ιχθυέλαιο μειώνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Η προγεννητική έκθεση στο ιχθυέλαιο μειώνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μητέρες που έπαιρναν κάψουλες ιχθυελαίου κατά τα τελευταία στάδια της κύησης είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άσθμα σε ηλικία 16 ετών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μητέρες που έπαιρναν κάψουλες ιχθυελαίου κατά τα τελευταία στάδια της κύησης είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άσθμα σε ηλικία 16 ετών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης το 1990 έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 533 έγκυες γυναίκες και τους χορήγησαν το αντίστοιχο των 2,7 γραμμαρίων ω-3 λιπαρών οξέων σε κάψουλες ιχθυελαίου, κάψουλες ελαιολάδου ή τίποτα, σε καθημερινή βάση για τις τελευταίες 10 εβδομάδες της κύησης. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχουσες που έπαιρναν ιχθυέλαιο είχαν εγκυμοσύνες τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε διάρκεια και νεογνά που ζύγιζαν 100 γραμμάρια περισσότερο από τα παιδιά των άλλων ομάδων.

Οι επιστήμονες επανεκτίμησαν τα 523 παιδιά όταν ήταν πλέον 16 ετών για να καθορίσουν αν το ιχθυέλαιο επηρέασε τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και σχετικών παθήσεων. Χρησιμοποίησαν πληροφορίες από αρχείο ιατρικών φακέλων με διαγνώσεις από νοσοκομεία της Δανίας.

Δεκαεννέα παιδιά εξ αυτών που είχαν πάρει ιχθυέλαιο ή ελαιόλαδο οι μητέρες τους είχαν διαγνωστεί με άσθμα μέχρι τα 16 τους, ενώ 10 είχαν διαγνωστεί με αλλεργικό άσθμα. Εκείνων που οι μητέρες είχαν πάρει ιχθυέλαιο είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα και 87% να έχουν αλλεργικό άσθμα.

Τα ποσοστά άσθματος και αλλεργικού άσθματος μεταξύ των παιδιών που είχαν γεννηθεί από μητέρες που δεν πήραν κάψουλες ιχθυελαίου ή ελαιολάδου κατά την εγκυμοσύνη ήταν όμοια με αυτά των παιδιών που είχαν πάρει ιχθυέλαιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποφάσισαν να πάρουν το ιχθυέλαιο με δική τους απόφαση.

Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να επηρεάσουν συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των ασθενειών του ανοσοποιητικού. Δεδομένων όμως των μικρών αριθμών της μελέτης, τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαληθευτούν και ερμηνευθούν σωστά.

Η ερευνητική ομάδα διενεργεί αυτή την περίοδο μελέτη με δείγμα 70.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει την περίοδο 1997-2003, όπως και μελέτη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο