Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Βασική προτεραιότητα» το επόμενο διάστημα η διοικητική μεταρρύθμιση

«Βασική προτεραιότητα» το επόμενο διάστημα η διοικητική μεταρρύθμιση

Η διοικητική μεταρρύθμιση βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τη ΔΕΘ και το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τέλος του έτους. Δεύτερο προσχέδιο για την ψήφο των ομογενών.

28

Το χρονοδιάγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς ολοκληρώνεται ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται μέχρι τέλος του έτους.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι επανέλαβε ότι «στόχος είναι οι λιγότεροι και ισχυρότεροι δήμοι με συναίνεση -και αυτή είναι η διαφορά με το παρελθόν». Όπως πρόσθεσε, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε συνδυασμό και με οικονομικά μέτρα προς τους ΟΤΑ μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για να έχουν σταθερούς πόρους.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει συζήτηση με βάση το δεύτερο προσχέδιο που ετοιμάζεται για την ψήφο των ομογενών. «Έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συζητήσαμε το θέμα μαζί με την υπουργό Εξωτερικών» είπε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι «θα ξανασυζητηθεί και το δεύτερο προσχέδιο». Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για το μοναδικό εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος που δεν έχει προωθηθεί.

Κακλαμάνης: Πρώτα τα υπεσχημένα, μετά η διαβούλευση

Με δήλωσή του, σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση και τησυνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει ολοκληρώσει μέχρι 30 Αυγούστου τις μελέτες που του έχουν ανατεθεί και αφορούν το σύνολο της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «οι μελέτες, όμως, αυτές δεν πρόκειται να δοθούν σε διαβούλευση, και πολύ περισσότερο, να αποτελέσουν πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση, εάν προηγουμένως δεν έχουν εκπληρωθεί τα υπεσχημένα».

Υπενθύμισεότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την εκταμίευση -μέχρι τέλους Αυγούστου- του ποσού των 250 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, την κατάθεση και ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής της διάταξης για τη μεταφορά των τελών κυκλοφορίας (90%) στους Δήμους και τη δρομολόγηση της διαδικασίας καταβολής του 1,7 δισ. ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων, όπως έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

«Τότε και μόνο τότε η ΚΕΔΚΕ θα προσέλθει στο τελικό στάδιο του διαλόγου με την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

«Το περιεχόμενο του Καποδίστρια ΙΙ που έχει την πολύμορφη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι αντιδραστικό. Διαμορφώνει ένα πλαίσιο στήριξης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναπροσαρμογών στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον, στις εργασιακές σχέσεις και αλλού» σχολίασε το ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο