Υπερψηφίστηκε από το Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ
Με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από το Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία που αφορά στις προβληματικές ΔΕΚΟ. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Στη δημοσιότητα και οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά υπερψηφίστηκε από το Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία που αφορά στις προβληματικές ΔΕΚΟ. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρ.Νιώτης.
Μετά την υπερψήφιση και της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ ολοκληρώθηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την κατάργηση της Αρχής υπό τον Γιώργο Ζορμπά και τη δημιουργία νέας Επιτροπής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος».
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχαν ενσωματωθεί δύο τροπολογίες: η μία αφορούσε στις προβληματικές ΔΕΚΟ και η δεύτερη στις αυξήσεις των δικαστικών.
Την Τετάρτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την τροπολογία για τους δικαστικούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη με τακτική μαστίγιου και καρότου».
Δηλώσεις Ρουσόπουλου
Στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΝ, με αφορμή την τροπολογία για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος:
«Δεν ξέρω τι εννοεί η αντιπολίτευση όταν προαναγγέλλει αντιδράσεις και οδυνηρές εκπλήξεις. Αυτό μένει να μας το πει η ίδια η αντιπολίτευση. Η πολιτική στον τόπο ασκείται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού με ευπρέπεια. Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί, επιδιώκει άλλους τρόπους, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο κάθε Ελληνας πολίτης ξεχωριστά.»
Σχολιάζοντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι βασική αρχή του προγράμματος της ΝΔ είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα η εξυγίανση των οικονομικών των ΔΕΚΟ.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση χαράζει «γραμμή σύγκρουσης»με τους εργαζόμενους, καθώς ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έχει αναφέρει πως όπου απαιτείται σύγκρουση με τα συμφέροντα η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, ο κ. Ρουσόπουλος είπε τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι παρουσιάζονται.
«Σε μια ΔΕΚΟ η οποία είναι προβληματική, η αύξηση των μισθών κατά 15% ή 17% το χρόνο υπερβαίνει τη λογική και προκαλεί κάθε Έλληνα πολίτη».
Ερωτηθείς σε ποιες ΔΕΚΟ δίνονται τέτοιες αυξήσεις, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στα αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.