Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Λονδίνο: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως το ιχθυέλαιο, μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα να αποφύγουν την εκδήλωση μιας εκ των συχνότερων αιτιών απώλειας της όρασης, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Ophthalmology.

Λονδίνο: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως το ιχθυέλαιο, μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα να αποφύγουν την εκδήλωση μιας εκ των συχνότερων αιτιών απώλειας της όρασης, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Ophthalmology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης εξηγούν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά το ένα τρίτο. Ωστόσο, δεν ενθαρρύνουν την κατανάλωση περισσοτέρων ω-3 λιπαρών οξέων αποκλειστικά γι’ αυτό το λόγο.

Η σχετιζόμενη με την γήρανση εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη πάθηση που προκαλείται από την πάχυνση και την αιμορραγία πέριξ της κηλίδας, του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Οι πάσχοντες από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κυρίως άνω των 60 ετών, χάνουν την ικανότητα της όρασης λεπτομερειών και σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να θεωρούνται τυφλοί ενώ έχουν ακόμη την ικανότητα την περιφερειακής όρασης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα ήδη σχετίζονται με αρκετά οφέλη για τον οργανισμό, με τα σημαντικότερα να συντελούν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου.

Οι Αυστραλοί ειδικοί ανασκόπησαν τα αποτελέσματα εννέα παλαιότερων μελετών, με συνολικό δείγμα 88.974 ατόμων περιλαμβανομένων και 3.000 πασχόντων από εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και 38% μείωση του κινδύνου όταν το άτομο έτρωγε την μεγαλύτερη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων, συγκριτικά με αυτούς που έτρωγαν την ελάχιστη ποσότητα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα ζωτικό συστατικό για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και είναι δυνατόν η έλλειψη τους να προκαλεί την απαρχή της πάθησης καθώς τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς βρίσκονται σε φάση συνεχούς απόρριψης και ανανέωσης.

Πάντως οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί ως προς τις διατροφικές αλλαγές καθώς η έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να παράσχει καταληκτικά στοιχεία.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο