Κίνδυνος κατάγματος ισχίου για τους διαβητικούς
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες και οι γυναίκες με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ είναι πιθανότερο από τον γενικό πληθυσμό να υποστούν κάταγμα ισχίου, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες και οι γυναίκες με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ είναι πιθανότερο από τον γενικό πληθυσμό να υποστούν κάταγμα ισχίου, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Αναρίθμητες μελέτες έχουν δημοσιευθεί από το 1980 αναλύοντας τη σχέση μεταξύ διαβήτη και καταγμάτων, αλλά τα ευρήματα ήταν αντικρουόμενα.
Κλινικές μελέτες με ανεπαρκή στατιστική δύναμη μπορεί να συντέλεσαν στα αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Ο Δρ Μοχσεν Τζανγκχορμπάνι από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Ισπαχάν στο Ιράν διενήργησε ανάλυση των δημοσιευμένων ερευνών αναφορικά με τον διαβήτη και τα κατάγματα ισχίου.
Επανεξέτασε συνολικά 16 μελέτες που περιλάμβαναν 836.941 ενήλικες και 139.531 κατάγματα.
Δώδεκα μελέτες που εξέταζαν τον κίνδυνο μεταξύ διαβήτη τύπου ΙΙ και κατάγματος ισχίου κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι διαβητικοί είναι 70% πιθανότερο να υποστούν κάταγμα ισχίου, στατιστικά σημαντική διαφορά.
Έξι μελέτες διαπίστωναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου για τους διαβητικούς τύπου Ι, οι οποίοι είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να σπάσουν το ισχίο.
Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης είναι συνεπή μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ μελετών που έγιναν σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η εξασθενημένη οστική ποιότητα μπορεί να είναι ο ένοχος για τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου μεταξύ των διαβητικών.
Μια άλλη πιθανότητα μπορεί να είναι οι σχετικές με το διαβήτη επιπλοκές, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλεί απώλεια όρασης, η περιφερική νευροπάθεια, νευρική διαταραχή που μπορεί να εξασθενήσει την ικανότητα βάδισης ή ισορροπίας, το χαμηλό σάκχαρο του αίματος που προκαλεί ζαλάδα ή λιποθυμία και το εγκεφαλικό επεισόδιο, όλα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων.
health.in.gr
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)



![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442